понеделник, 29 април 2024 г.

Държавната петролна компания пред закриване

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Държавната петролна компания тръгна по пътя на закриването. Това стана ясно след като Комисията по икономика и иновации в парламента реши на първо четене да бъде закрита Държавната петролна компания. Проектозаконът за закриването на държавното предприятие беше разгледан още от 47-ото Народно събрание, но тогава времето не стигна, за да бъде приет.

Според заместник-министъра на икономиката Ирина Щонова съществуването на държавно дружество няма място на конкурентния пазар и по никакъв начин не гарантира конкуренцията в бранша. Навремето кабинетът на ГЕРБ оправдаваше създаването на Държавната петролна компания с някакви сови планове за конкуренция на „Лукойл“ на пазара на горива на едро. Даже се заговори и за верига от бензиностанции за продажба на дребно и по този начин да се сваляли цените на горивата. Разбира се, това се оказа поредната пушилка на последния кабинет на Борисов и за годините на съществуването си Държавната петролна компания не свърши почти нищо полезно за потребителите.

Комисията прие днес и доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжия и изделия с двойна употреба, която отчете износ за около 113 млн. евро през 2021-ва година, поясни БНР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html