понеделник, 29 април 2024 г.

Швеция обмисля да купи френски атомни реактори

Централата във Форсмарк.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Швеция обмисля да купи френски атомни реактори. Това стана ясно при посещението в Париж на премиера на скандинавската страна Улф Кристершон, предаде Ройтерс. По думите му целта е да подсили енергийните си доставки.

Според шведския всекидневник „Афтонбладет“ той е казал, че „Швеция трябва да закупи поне два ядрени реактора“. „Напълно съм отворен (към идеята – б. р.) Франция да стане една от страните, които гарантират, че Швеция ще получи повече ядрена енергия“, е добавил той. В изказване преди срещата си с френския президент Еманюел Макрон, шведският премиер също така е казал, че иска Швеция и Франция да имат по-задълбочено сътрудничество в областта на ядрената енергия.

През 2019 и 2020 г. държавната електрическа компания на Швеция Vattenfall изведе от експлоатация два реактора в електроцентралата Ringhals в югозападната част на страната. Най-големият реактор в страната, Oskarshamn-3, с капацитет от около 1400 мегавата, се управлява от Uniper SE, германския енергиен гигант, който беше подкрепен от Берлин заради спирането на руските газови доставки и ръста на цената на синьото гориво.

Централата във Форсмарк, северно от столицата Стокхолм, осигурява 14% от общото производство на електроенергия. Там се намира хранилището за радиоактивни отпадъци на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html