Начало ЛАЙФСТАЙЛ Христо Мермерски ходи пеша на училище по пет километра

Христо Мермерски ходи пеша на училище по пет километра

„Баща ми си отиде от старост! Не боледуваше, беше голям късметлия“, разказа синът на проф. Христо Мермерски – Йонко, който живее в САЩ. Професорът беше добре, затова новината за кончината му изненада близките му. Самият Йонко дни преди това отлита за Щатите и все още не може да повярва, че преди седмица е била последната среща с татко му. А връзката между двамата беше изключително силна, пише в. “Галерия”.

Христо Мермерски бил най-малкото дете в семейството. „На този изтърсак Господ дава сили и устрем да ходи пеша 5 км всеки ден на училище в съседното село. За да събере финансов ресурс и да следва, изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие“, пише Йонко.

Приживе професор Мермерски си спомняше за своето детство: „Аз съм от Оряховския край, селото носи името на Христо Ботев. То е единственото село в околността, където няма черква. Разказват, че както решили в един момент да я построят, нали село без черква не може, така в следващия момент се сетили какво изповядва поетът в стихотворението „Моята молитва“. Думите на Христо Ботев накарали хората от селото да се откажат да строят черква. И се появил такъв случай – едно дете се загубило и като го питат хората откъде е, то им отговорило: от това село, дето няма черква! Ето, така се появяват легендите…“

Бъдещият професор израснал в учителско семейство. Баща му често казвал, че „няма човек, който да е сгрешил и после да не си е платил за това. В природата има нещо, което наказва лошия!“ .

„Като дете тези думи ми се виждаха смешни, но след години разбрах какво е искал да каже. ..Като малък са ме лекували с мед, чай от лайка или липа. Дядо ми и баща ми приготвяха разтвор от прополис за гърло. Гледаха кошери – дядо ми е имал 250 кошера, баща ми – 50, аз също имам, но по-малко. От тях съм научил, че ако човек отиде потен до кошера, пчелата ще го ужили. Къщата ни беше пълна с продукти от мед. Никога няма да забравя посещението на един военен лекар вкъщи, който препоръча за майка ми лечение с ужилване от пчела по лявата ръка всеки ден – тя имаше проблеми със сърцето. А фактът че тя се излекува, ме накара да надникна в тайните на природата и да открия какъв лечител е тя.“

Професор Мермерски обичаше да се връща в миналото, от което черпеше сили и мъдрост. Бил буйно момче, живеел в семейство без лишения. Майка му била уравновесен човек, а учениците на баща му се обръщали към него с „учителю“. Спомня си, че по време на пости поповете яли свинско и този факт не развил религиозни чувства у него. „Но не това ме разколеба. Избрах за бог Слънцето – дава светлина, здраве, живот. Където и да отида, то винаги е с мен. То лекува, но и разболява… Ние сме трима братя – двамата са по-кадърни от мен, но аз съм изтърсакът! Бях декламатор в училище – и сега ако трябва, мога да издекламирам „Епопеята“ на Иван Вазов. Когато вървя по улицата и няма какво да правя, тихичко си декламирам нещо. Стиховете ми звучат като симфония“, казваше професорът.

После момчето от село завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Бил е зам.-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Специализирал е в Илинойския университет – САЩ, работил е като зам. генерален директор на „Агропромкомплект“.

Бил е съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българската мисия във Вашингтон. Българите обаче ще го помнят с десетките книги за здравословното хранене. Самият проф. Мермерски изпробваше различни комбинации на билки и билколечение, създаде не един и два продукта с превъзходно качество. Проф. Мермерски вярваше, че чистата храна лекува: чесънът действа като антибиотик, фасулът сваля кръвното и холестерола, прополисът е уникален, унищожава вируси, орехът е безценен за мозъка.

В свое интервю преди години разказа, че е събрал 18 хил. здравословни рецепти от цял свят – природата е изключително щедра и е престъпление, че не я използваме.

„Краставицата предпазва от 15 болести. Същото е и с подправките – магданоза, девесила, целината. Шопската салата сама по себе си е уникална рецепта. Особено с повече сирене – съдържа много калций и е доказан афродизиак“, разказа той. За здраве и дълъг живот той съветваше хората да сложат в кофичка кисело мляко лъжичка мед, 30-40 г смлени орехи, пектин, канела и 30-40 капки прополис.

Както и да се хранят с проста, натурална храна, като плодовете и зеленчуците трябва да заемат 40-60% от нея, защото унищожават канцерогените в началната фаза на развитието им.