0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Ще си плащаме за да играем Дунавско хоро на Нова година

Снимка: БГНЕС

Традицията да се играе Дунавски хоро на площадите в Новогодишната нощ, вече ще се превърне в платено удоволствие, съобщават от Дебати. ком.

Оказва се, че хорото вече е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това посочиха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права „Музикаутор“.

„Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър“, се казва в позицията, публикувана на сайта на организацията.

„Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им“, се казва още в нея.

„Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд“, посочват от „Музикаутор“.

„Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които „Музикаутор“ представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

„Музикаутор“ напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html