четвъртък, 28 март 2024 г.

Черна гора спира да дава гражданство срещу инвестиции

От 2019 г. в страната срещу гражданство са привлечени 300 млн. евро.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Черна гора повече няма да дава гражданство срещу инвестиции, съобщават световните агенции. От 2019 г., когато се прилага схемата в страната са „привлечени“ 300 млн. евро инвестиции и 70 млн. евро приходи.

Правителството на малката балканска държава няма да удължи тази програма, която изтича на 31 декември, тъй като Европейският съюз на няколко пъти обяви, че е против удължаването на програмата поради „възможни рискове от пране на пари и организирана престъпност.

Програмата за икономическо гражданство бе приета, когато Душко Маркович, тогава зам.-председател на Демократическата партия на социалистите, бе министър-председател. Правителството на Маркович бе задължено да сложи край на програмата в края на 2021 г. Това не се случи, защото кабинетът на Здравко Кривокапич в последните дни на миналата година реши да удължи програмата с още една година, въпреки силната съпротива на служители на Европейската комисия и някои неправителствени организации.

До октомври са подадени 779 заявления за „привилегирован паспорт“, от които 166 искания са одобрени, а 73 са отхвърлени, а останалите са в процес на обработка и са издадени голям брой паспорти на граждани на Руската федерация, информират източници близки до правителството.

Черна гора стана известно с това, че даде „икономически паспорти“ на много проблемни бизнесмени и политици, които избягаха от страните си поради финансови афери и намериха убежище адриатическата държава, като платиха свободата си с дебели пликове, пише сръбският „Политика“. Сред противоречивите фигури най-известният, с първото купено черногорско гражданство, е Таксин Шинаватра, бивш премиер на Тайланд. Правителството на премиера Мило Джуканович раздаде около 170 гражданства за шест години при специални условия. По данни на вътрешното министерство на Черна гора, гражданство е получил Натаниел Джеймс Ротшилд, наследник на известна банкова династия и един от финансистите на проекта „Порто Монтенегро“ в Тиват.

От 2019 г. в страната срещу гражданство са привлечени 300 млн. евро.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html