петък, 26 април 2024 г.

Елеонора Митрофанова коментира случая с Христо Грозев

Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова се яви в МВнР, за да бъде изслушана по казуса с журналиста Христо Грозев. След срещата тя заяви: „Нямам информация защо търсят Христо Грозев, но го търсят само в Русия. Той може да ходи където си иска“.

По повод на преподаването на български език и портретите, за които има информация, че се свалят от училища в окупиранието украински територии Митрофанова коментира, че няма нарочно действие, а държавата насърчава чуждите езици и култура да се развиват в руската федерация, цитират от БНТ.

Николай Радулов: Няма повод Христо Грозев да получи охрана

На въпрос какво мисли за българо-руските отношения каза, че това е за съжаление печален въпрос.

„На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Христо Грозев: Българското правителство не ми предложи закрила

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Президентството коментира ситуацията с Христо Грозев

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html