Начало АКЦЕНТИ Германски дрон ще „надушва“ миризмата на газовете от вулканите

Германски дрон ще „надушва“ миризмата на газовете от вулканите

Летящият датчик ще успява да подава информация за газовия облак на вулкана преди разсейването им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германски дрон ще може да „надушва“ миризмата на газовете от вулканите. Това става възможно след като учени от университета в Майнц са създали летящ сензор, които ще прелита над вулканите и ще може да долавя уханията на отделяните от тях газове, пише сп. „Сайънтифик рипортс“, цитирано от БТА.

Основните изпарения, които отделят вулканите, са водни пари, въглероден и серен двуокис. Анализът им е един от най-добрите начини за получаване на информация за вулканичните системи и протичащите в тях магмени процеси, и освен това позволява по-лесно да се прогнозира изригване.

Разполагането на оборудване за анализ на атмосферния състав обаче е трудоемко, особено като се има предвид, че вулканите често са разположени в планински местности.

Търсейки решение на проблема, вулканолозите от университета на Майнц са тествали малък дрон в качеството на мобилен газ-анализатор. Снабден с набор от миниатюрни сензори, дронът с тегло 900 грама лесно може да бъде пренесен близо до мястото.

„Трябва да получаваме данни в реално време за нивата на серен двуокис. Това ни позволява да разберем кога действително сме в контакт с вулканичния шлейф, който лесно се разсейва с времето заради въздушните течения. Локализирането му само с визуални средства от разстояние няколко километра е почти невъзможно“, обясняват изследователите.

Учените се надяват, че с помощта на дрона с газов анализатор наблюдението на вулканичната активност съществено ще се подобри и улесни.