Начало БЪЛГАРИЯ Ген. Христо Ганецовски стана заместник командир на Съвместното командване на силите

Ген. Христо Ганецовски стана заместник командир на Съвместното командване на силите

Президентът Румен Радев освободи полковник Христо Ганецовски като командир на База за командване, управление и наблюдение и го назначи на длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите. Решението ще влезе в сила от 1 януари 2023 г., предаде БТА. В същото време президентът удостои Ганецовски с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

По думите на президента новата длъжност означава и по-голяма отговорност. „Динамичните промени в геополитически контекст и растящите рискове пред националната и колективна сигурност изискват Въоръжените сили в много по-динамичен порядък да развият адекватни отбранителни способности, висока подготовка на щабовете и формированията, повишена оперативна съвместимост с нашите съюзници“, каза Радев на Ганецовски. Според държавния глава това налага ефективно командване и управление на всички нива.

Макар и на оперативно ниво, Съвместното командване на силите остава важна част от процесите по планиране и подготовка на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили на планиране и ръководство на съвместни национални и многонационални операции, както и подготовката, осигуряването и ръководството на контингентите на Въоръжените ни сили по мисии и операции зад граница, каза още Румен Радев. Той добави, че след успешната сертификация на батальонната бойна група в Ново село, остават важните задачи по нейното адекватно функциониране и координация между Въоръжените сили на различните държави, които участват в нея.

„Свидетели сме на събития и процеси, които напълно наново ще пренапишат теорията и практиката по създаване на бойни способности от Въоръжените сили“, заяви Христо Ганецовски. Той гарантира, че „няма да пожали време и усилия, за да изпълни със съдържание оказаната му чест“.

На церемонията присъстваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.