Начало АКЦЕНТИ Шведският министър на външните работи ще посети Турция

Шведският министър на външните работи ще посети Турция

Снимка: БГНЕС

Утре министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом ще посети Турция. Това съобщи шведското външно министерство, цитирано от Анадолската агенция.

В рамките на посещението си Билстрьом ще разговаря с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Двамата ще обсъдят двустранните връзки, отношенията между Турция и ЕС, присъединяването на Швеция към НАТО, както и регионални и международни въпроси.

След руската инвазия в Украйна Швеция, както и Финландия, внесе през май кандидатурата си за членство в НАТО. Възражения срещу кандидатурите на двете скандинавски страни обаче повдига Турция, която настоява първо двете страни да престанат да дават убежище на лица, за които Анкара смята, че са свързани с терористична дейност.

През тази седмица проблемът отново стана актуален, след като шведският върховен съд блокира екстрадирането в Турция на журналиста Бюлент Кенеш, когото турските власти издирват по обвинения във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен. Анкара твърди, че Гюлен стои зад опита за преврат през 2016 г. Турският външен министър Чавушоглу определи отказа на Швеция да екстрадира Кенеш като „много негативен“.