вторник, 30 април 2024 г.

Конфискуваха хотел на милиардера Дерипаска в Сочи

 

Олег Дерипаска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ен хотелски комплекс, собственост на милиардера Олег Дерипаска – един от малкото олигарси, които критикуваха войната на президента Владимир Путин в Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР. Това е знак за натиска, пред който са изправени магнатите в страната след инвазията, ако те не се съгласни с политиката на Кремъл.

Правният спор, след първоначален иск, заведен от научен и образователен център под патронажа на Путин, предшества военната инвазия в Украйна и на пръв поглед не е свързан с предпазливата критика на Дерипаска по отношение на тази война, която той нарече „лудост“. Съдебната заповед за изземване на хотелския комплекс Imeretinskiy и яхтеното пристанище в Сочи за 1 млрд. долара обаче дойде, след като Кремъл поиска от Дерипаска да спре да критикува войната, посочва финансово издание, цитирайки двама души, запознати с въпроса.

Дерипаска е под санкции на САЩ от 2018 г. заради връзките му с Кремъл. Металургичният магнат е най-известният от малкия брой руски бизнес лидери, които се изказаха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари. „Имаме нужда от мир възможно най-скоро, тъй като вече сме преминали точката, от която няма връщане“, написа той в Twitter през март. През юни Дерипаска предупреди, че „унищожаването на Украйна би било колосална грешка“, въпреки че избягваше да критикува лично Путин. Точно две седмици по-късно Федералната територия „Сириус“, научен, образователен и туристически клъстер, създаден под давлението на Путин, заведе три съдебни дела за поземлени спорове срещу RogSibAl, компанията на Дерипаска, която притежава комплекса Imeretinskiy. Решението на Путин през 2020 г. да предостави на „Сириус“ статут на федерална територия – давайки му собствено правителство и бюджет – означаваше, че на практика той стана собственик на RogSibAl. Научният клъстер и хотелският комплекс са разположени един до друг на брега на Черно море.

Публично достъпни съдебни документи, разгледани от „Файненшъл таймс“, показват, че съдията се е произнесъл в полза на „Сириус“ през септември, изгонвайки компанията RogSibAl с отделно решение същия месец, постановяващо конфискуване на цялото недвижимо имущество на компанията на Дерипаска.

Основната фондация на „Сириус“ – „Талант и успех“ е съсобственост на Сергей Ролдугин, виолончелист, приятел на Путин, който е кръстник на дъщерята на президента Мария. Путин е председател на надзорния съвет на „Талант и успех“. САЩ описаха Ролдугин като „пазител“ на „офшорното богатство“ на Путин, когато го поставиха под санкции през юни.

Близо половината дял беше прибран от бизнесмени като Дерипаска, който похарчи около 1 милиард долара за олимпийско селище и товарно пристанище, което по-късно се опита да превърне в луксозен комплекс с яхтено пристанище. Това, което сега е комплексът Imeretinskiy, се простира на 1,5 километра по крайбрежието, с множество хотелски сгради и жилищни блокове с плувни басейни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html