петък, 19 април 2024 г.

Икономисти: Политическата криза блокира Плана за възстановяване

Вече почти 2 месеца първа грижа на новото болшинство в парламента е Изборният кодекс, но не и законите, свързани с евроинтеграцията ни.
Снимка: БГНЕС

Честите избори, неформиране на правителство, закъснение при приемането на нормативните актове, липса на подкрепа за определени реформи. Това са част от рисковете за неизпълнение на мерките по Плана за възстановяване, казаха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В представен доклад за 1,370 млрд. евро институтът посочва, че в риск също е и липсата на капацитет в администрацията за подготовка и управление на инвестиционни проекти.

Петя Георгиева от ИПИ посочи, че реформи трябва да бъдат направени. „Това е най-големият проблем. Ние можем 99% от плана да го изпълним чудесно и да има 1%, който не можем да изпълним поради определена причина. Всъщност всичкище страдат. Комисията заесга няма случай, в който да изплати частично за частично изпълнение на реформи или проекти. Видяхме с първото плащане, че един проект трябваше да започне, но той показа проблеми, а именно тетра мрежата на МВР. Проектните рискове наистина са доста сериозни и трябва да бъдат адресирани навреме. Важно е да се случват нещата бързо и навреме, а не да ес оставят.

Според ИПИ неизпълнена реформа е лош сигнал към ЕК, защото така се показва несигурност за изпълнението на поетите ангажименти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html