понеделник, 29 април 2024 г.

Експерт: Машинното гласуване се обезличи с промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Изборният експерт Ваня Нушева – преподавател по изборни системи в СУ „Климент Охридски” заяви, че машинното гласуване се е обезличило с промените в Изборния кодекс.

„Изпразва се от съдържание машинното гласуване. С така приетия закон машините за гласуване се превръщат в едни печатащи устройства като принтери”, каза тя.

„Дискусията в народното събрание трябва да се съсредоточи върху това какъв е ефектът върху организацията на изборния процес, особено върху отчитането на изборните резултати. Най-големият проблем, който в момента създават депутатите е, че не просто се създава усложнение, създават се нови проблеми в изборния процес. На първо място – игнорирането н електронната памет, може д позволи при липса а контрол, да се гласува в един определен момент от хора, които фигурират в списъка, но не живеят в страната. Гласуването не става само в полза на една партия”, уточни тя.

Тя припомни случая в Буковлък – „на практика там независимо действие на членовете на СИК няма. Наблюдатели са били свидетели, че бюлетини, пуснати като празни през деня, се пускат вечерта от членовете на секционната избирателна комисия”, каза Нушева.

„Електронната памет не трябва да бъде изхвърлена от изборния процес, когато твърдим, че имаме машинно гласуване. Членовете на СИК не са достатъчно добре обучени”, смята Ваня Нушева.

Относно третото възражение във ветото на президента към промените в Изборния кодекс тя каза: „Народните представители приеха текст, който не знаят дали може да бъде изпълнен. Никой не знае дали тези изисквания за хартиените бюлетини могат да бъдат изпълнени”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html