четвъртък, 28 март 2024 г.

В Австрия хванаха 39-годишен грък, шпионирал за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийските ежедневници „Кроне“ и „Курир“ съобщават, че австрийските власти са заловили 39-годишен руски шпионин във Виена, предава БТА. Задържаният, чието име не се съобщава, е гръцки гражданин от руски произход и е син на дипломат, пишат вестниците. Заподозреният е шпионирал години наред в полза на Русия. В центъра на града са били открити тайни места за предаване на информация.

Вестниците съобщават, че още на 24 март два екипа на специалните части „Кобра“ са щурмували във Виена жилището на заподозрения, тъй като е било преценено, че лицето е особено опасно. Очевидно той не е действал сам, властите допускат, че още баща му, бивш дипломат, е работил като руски шпионин по време на дипломатическата си кариера в Австрия и Германия. Разследванията на австрийската Дирекция защита на държавата и служба за информация с чуждестранни партньори и в сътрудничество с виенската прокуратура са показали, че 39-годишният е получил специално военно обучение в Русия. Освен това е контактувал активно с дипломати и други шпиони от различни държави. Малко преди и по време на войната на Русия в Украйна заподозреният се е намирал в Москва.

Подробни и много точни разследвания на австрийската тайна служба са доказали следното: за периода от 2018 година до началото на 2022 година 39-годишният е пътувал 65 пъти в чужбина, след страните са Русия, Беларус, Турция и Грузия. Впечатление прави, че въпреки малките суми, които е получавал като социални помощи, той е купил няколко недвижими имота във Виена, Русия и Гърция.

Заподозреният е бил използван като барометър на настроенията в Австрия. Най-вероятно е доставял информации за външнополитическото и общественото положение, както и за политическата сигурност в страната. Заподозреният е разработил във Виена система от тайни скривалища, където информацията е била доставяна. Местата за предаване са били маркирани с незабележими знаци. Както сочат разследванията, при предаване на информацията по това време в близост винаги се е намирал и човек от руското посолство.

При различни обиски на домове у заподозрения са били откривани уреди за записи на разговори и скрити камери. Конфискувани са мобилни телефони, лаптопи и таблети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html