Начало БЪЛГАРИЯ Общопрактикуващите лекари настояват за отпадане на хартиените амбулаторни листове

Общопрактикуващите лекари настояват за отпадане на хартиените амбулаторни листове

Да отпаднат хартиените амбулаторни листове поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. В свое становище до различни държавни институции, лекарите предлагат листовете да не се разпечатват, а пациентите да могат да ги подписват по електронен път и не само с персонален електронен подпис.

Амбулаторният лист, който издават личните лекари и лекарите-специалисти, е електронен документ, но на практика масово се разпечатва в кабинетите, обясни за Българското национално радио д-р Костадин Сотиров от Пловдив.

„Тъй като пациентът няма как да го подпише, ние го разпечатваме електронния документ, той го подписва, и го пазим на хартия“.

За да не се затрупват с хартия, личните лекари предлагат пациентите да могат да подписват такива документи по електронен път, но по различни начини, а не само с електронен подпис. За целта е нужна законодателна промяна, която по думите на д-р Сотиров, ще обхваща само нуждите на електронното здравеопазване.

„Не само квалифициран електронен подпис, но примерно и електронната здравна карта, или подписа на таблет, тоест не във всички случаи, а само за нуждите на здравната информационна система“.

Към момента електронното подписване от страна на пациента по тези начини е възможно, но след попълване на хартиена декларация, която лекарите са длъжни да съхраняват.

От Сдружението настояват също за дигитализиране на обмена на информация в здравната система.