понеделник, 29 април 2024 г.

Експерт: „Лукойл“ печели близо 88 стотинки на литър

Снимка: БГНЕС

Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пресметна, че Лукойл ще генерира 3 милиарда и половина долара печалби, които няма да бъдат обложени, тъй като компанията продава чрез швейцарско дружество. Тя ще продава до 5 март, когато влиза в сила забрана за износ на гориво от страната, наложена от българското правителство, заяви той в Нова телевизия.

Ситуацията е много непредвидима, защото не знаем още каква ще е реалната реакция на пазарите към тавана за руския нефт и дали налагането на ембаргото ще е ефективно. Всъщност една от хипотезите е, че именно заради тавана на цените на вноса на руски петрол, най-вероятно ще има ответна реакция от страна на Москва, именно тя да реши да откаже да търгува с клиенти, които налагат този таван. Тогава по-скоро реакцията на търговците ще е да повишат цената на суровия нефт, а оттам и на горивата.

Реално нямаме представа какво се случва, все още е рано, в понеделник се повиши цената на суровия петрол, след това се успокои, сякаш нещата си отиват горе-долу в очакваната посока. Именно това че Европейският съюз и страните от Г-7 институционализират вече съществуващата отстъпка, която получаваме от всички клиенти на руските фирми.

Една частна компания у нас печели близо 88 стотинки на литър. Лукойл ще генерира 3 милиарда и половина долара печалби, които няма да бъдат обложени, тъй като фирмата продава чрез швейцарско дружество. Тя ще продава до 5 март, когато влиза в сила забрана за износ на гориво от страната, наложена от българското правителство, допълни Владимиров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html