понеделник, 29 април 2024 г.

В Австралия очакват рекордна реколта от пшеница

Снимка: БГНЕС

Очаква се Австралия да има рекордно производство на пшеница през текущата финансова година, въпреки въздействието на мащабните наводнения в източния регион на страната, съобщи Ройтерс, цитирайки официални източници. Общото производство на зимни култури в цялата страна се прогнозира да достигне 62 млн. т, второто най-високо в историята, според доклад на Федералното австралийско бюро за икономика на селското стопанство и ресурсите (ABARES).

„Докато пролетният дъжд повлия на производството, добивите и качеството в определени части на страната, някои щати се радват на най-добрите си зимни култури в историята“, заяви директорът на ABARES Джаред Грийнвил в изявление.

Производството на пшеница, основната зърнена култура в страната, се очаква да достигне 36,6 млн. тона през 12-те месеца до 30 юни 2023 г., което е 1% увеличение спрямо предишния рекорд, поставен миналата година, се казва в доклада. Производството на ечемик трябва да достигне 13,4 млн. тона, четвъртата най-голяма реколта в историята, като рапицата се очаква да достигне рекордните 7,3 млн. т.

В източните райони на Австралия тази година имаше големи наводнения, засегнали домове и земеделски земи. По тази причина се очаква сеитбата пролетници да намалее с 9 на сто, което ще се отрази особено на памука и ориза.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html