петък, 29 март 2024 г.

След очаквана победа над Полша Франция продължава на четвъртфинала

2 от головете за Франция бяха отбеляазани от Клиан Мбапе (вляво).
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

След очаквана победа над Франция Полша продължава на четвъртфинала. В първия осминафинал за днес в Катар „петлите“ надделяха над „дружина полска“ с 3:1.

Франция тръгна силно и в 4-та минута Антоан Гризман центрира от корнер, а Рафаел Варан засече с глава, но топката премина над напречната греда. В 13-та минута Орелиан Чуамени опита да изненада с удар от дистанция вратаря на поляците Войчех Шчесни, но той успя да избие. Малко след това Осман Дембеле завърши самостоятелен пробив с коварен изстрел по тревата, като и този път Шчесни се справи.

В 21-та минута Роберт Левандовски опита удар от сериозно разстояние, който премина встрани от лявата греда на Юго Лорис. Франция отговори подобаващо, след като Бережински сгреши и подари топката на Дембеле, който центрира за Оливие Жиру, но нападателят не успя да засече в празната врата.

В 35-ата минута Килиан Мбапе се справи с лекота с Мати Кеш, но стреля неточно. Малко след това Полша създаде отлично положение. Пьотр Жиелински получи около точката на дузпата, но стреля право в Юго Лорис, последва добавка от Камински, но Рафаел Варан изчисти от голлинията.

В 44-та минута Килиан Мбапе изведе Оливие Жиру, който се измъкна сам срещу Шчесни и с прецизен удар откри резултата. Така Жиру стана едноличен лидер в историята на френския национален отбор с най-много вкарани голове, като задмина Тиери Анри.

След подновяването на играта Франция продължи да владее инициативата. Няколко отлични пробива на „петлите“ бяха неутрализирани в последния момент от футболистите на Полша. В 56-ата минута Мбапе направи самостоятелен пробив, който завърши с мощен шут, но в последния момент Камил Клик подложи крак и отклони в корнер.

В 65-ата минута Жул Кунде отправи прострелен пас към Жиру, който прати топката от външната страна на мрежата. Килиан Мбапе отбеляза второ попадение за Франция в 74-ата минута. Звездата на „петлите“ бе оставен сам отляво и с мощен удар не остави шанс на Шчесни. Французите създадоха поредна възможност в 82-ата минута, но Тео Ернандес стреля над напречната греда.

В първата минута на добавеното време Клиан Мбапе, отново след пробив отляво с красив диагонален удар направи резултата класически и изпрати Франция на 1/4-финалите.

Полша успя да отбележи почетен гол в осмата минута на добавеното време, когато Левандовски се разписа от дузпа. Нападателят пропусна при първия си опит, но наказателният удар бе изпълнен повторно, тъй като Юго Лорис бе напуснал голлинията си предварително.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html