петък, 29 март 2024 г.

БАБХ хвана 13 млечни продукта с палма и много вода

СНИМКА ANTENI.INFO

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е открила отклонения в 13 проби от млечни продукти от търговска мрежа. Агенцията извършва извънпланово пробовземане, за да установи дали има вложени немлечни мазнини и да се определи количеството сухо вещество, съобщиха от санитарното ведомство.

При получени резултати от 35 проби, в една е установено влагане на немлечна мазнина, а в останалите 12 несъответствия на нормативната уредба по физикохимични показатели.

Съставени са 6 акта за административни нарушения. Данните са междинни. Проверките продължават.

Преди дни от „Активни потребители“ отново алармираха, че са установили сирена на пазара с водно съдържание над 70% . Изследвани са 48 марки краве сирене като пробите са закупени от различни търговски обекти през месеците септември и октомври. 36 от 48 проби не отговарят нито на традициите в производството на сирене, нито на законодателството. От потребителската организация поясняват, че ободнените сирена са т. нар. бързозрейки. Продават се непакетирани и необозначени, което също е нарушение на законодателството. Рекордът на оводняване е 87%. Това всъщност изобщо не е сирене, защото правеното по технологията за саламурено сирене не може да има такова водно съдържание. Това са изкуствено сглобени продукти от химикали, вода и може би малко мляко, предупреждават от „Активни потребители“.

Оводнените сирена все още могат да се предлагат на пазара, но когато водното съдържание надхвърля 60% на етикета се изписва „саламурено сирене с повишено водно съдържание“, гласи наредбата за млечните продукти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html