четвъртък, 28 март 2024 г.

Хърватия устиска 0:0 срещу Белгия и се класира за осминафиналите

Ромелу Лукаку (в средата) направи най-фрапиращите пропуски за Белгия пред хърватската врата.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС

Световните вицешампиони продължават напред като втори в класирането в група „F“ с актив от 5 точки, на 2 точки зад победителя в потока Мароко, който надви Канада с 2:1 в другия мач от последния кръг в групата. „Червените дяволи“ завършиха трети с 4 точки и напускат турнира заедно с канадците, който приключват без актив.

Белгийският селекционер Роберто Мартинес направи три промени, като основната бе изваждането на Еден Азар от титулярния състав. Вместо него, Дрийс Мертенс заигра като „фалшива деветка“ на върха на атаката. Той имаше една от най-добрите възможности за първата част след подаване на Кевин Де Бройне, но стреля над гредата.

Хърватите пък получиха дузпа след нарушение на Яник Караско срещу Андрей Крамарич, но първоначалното решение на главния съдия Антъни Тейлър бе отменено след видеоповторение, открило няколко сантиметра засада на хърватски нападател..

На почивката Мертенс бе заменен от Ромелу Лукаку и нападателят на Интер моментално имаше възможност да вкара. В 49-ата минута той спечели висока топка и стреля с глава във вратата на хърватите, но Доминик Ливакович отрази удара.

В следващите минути хърватите натикаха белгийците в собствената им половина и на Тибо Куртоа му се наложи да избива последователни удари на Матео Ковачич, Марсело Брозович и Лука Модрич. По-чистото положение обаче бе за Белгия в 62-та минута. Удар на Яник Караско бе отразен от Ливакович и Лукаку получи шанс да вкара на опразнената врата, но уцели страничната греда.

Лукаку пропиля още две 100-процентови положения в последните минути. Нападателят на Белгия първо пропиля положение от пет метра с удар в аут, след което не успя да се разпише от още по-близко разстояние. Той получи пас по въздуха от Торган Азар, но отигра топката с гърди и я изпрати в ръцете на Ливакович.

Така Белгия, бронзов медалист от Мондиал 2018 в Русия, се сбогува с Катар още в груповата фаза на Световното първенство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html