четвъртък, 25 април 2024 г.

Никой от ЕС не е против влизането на Хърватия в Шенген

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Посланиците на държавите членки на ЕС се срещнаха днес в Брюксел, за да обсъдят разширяването на Шенген. Според дипломатически източници нито един от тях не е възразил срещу присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване без паспорт, съобщава агенция ХИНА.

Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР), който се състои от посланиците на държавите членки, се срещна в рамките на подготовката за заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи следващата седмица относно разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния. Според дипломатически източници, цитирани от агенция ХИНА, нидерландският посланик е бил против присъединяването на България. Германия е подкрепила и трите страни, докато Австрия е била против България и Румъния. Дипломатически източник е заявил пред ХИНА, че Франция е подкрепила силно Румъния.

Хърватската агенция ХИНА посочва, че България и Румъния трудно могат да бъдат разделени, тъй като границата между двете страни никога не е била замисляна като външна граница на Шенгенското пространство. За да бъдат разделени двете държави, ще трябва да се осигури защита на границите и да се подготвят гранични пунктове в съответствие с шенгенските правила, което ще отнеме няколко години, отбелязва ХИНА.

Според същия източник на държавите членки, които се противопоставят на присъединяването на България и Румъния, може да бъде оказан натиск, за да бъдат приети и трите държави, но е по-вероятно само Хърватия да получи зелена светлина, пише ХИНА.

В дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи са включени две проекторешения – едното за Хърватия, а другото – за България и Румъния. За да бъде прието решение, е необходимо съгласието на всички 22 държави – членки на Шенгенското пространство, напомня агенцията.

Съгласно вътрешните си правила някои от държавите членки се нуждаят от одобрение на съответните комисии в националните парламенти за позициите си в Съвета на ЕС. Правителствата на Швеция, Дания, Нидерландия и Словения са изпратили до своите парламенти предложения в подкрепа на присъединяването на Хърватия и очакват зелена светлина, информира ХИНА. Всички останали членове на ЕС и на Шенгенското пространство вече са потвърдили подкрепата си за Хърватия. КОРЕПЕР ще обсъди отново разширяването на Шенген на 7 декември, ден преди срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, които ще вземат окончателно решение, уточнява агенцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html