четвъртък, 28 март 2024 г.

Молдова вече получава газ по интерконектора Гърция – България

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Молдова получава газ по интерконектора Гърция – България от днес, съобщиха от дружеството ICGB, което реализира проекта.

Газопроводът има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Той свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна. Със началото на преноса към Молдова, IGB достига над 80 процента запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно

От 1 октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо една трета от зимното потребление на България. За момента резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html