вторник, 16 април 2024 г.

Ексклузивно: Силвия Кацарова след като осъди певец, забранил й да пее седем хита

Силвия Кацарова първа се осмели да заведе дело срещу импресариото и певеца Владислав Славов

След повече от 2-годишна битка в съда, Силвия Кацарова обяви, че е сложен край на сагата с авторските ѝ права и е спечелила дело срещу Владислав Славов. Пред в. „Галерия” тя сподели, че най-накрая се чувства удовлетворена и щастлива и че това е победа за цялата българска култура. Младият мyзиĸaлeн пpoдyцeнт и фолк певец от две години има пререкания с легендата на българската естрада. Оказа се, че Славов е успял да придобие правата върху текстовете на някои от най-големите хитове на Кацарова, сред които „Огън от любов“, с което твърдеше, че притежава авторските права на седем нейни най-популярни песни. По думите му такива права той държи върху 1000 от най-големите български хитове.

Владислав Славов си навлече гнева на поп гилдията с „придобитите” от него права за 1000 български песни, както самият той твърди

На 18 ноември обаче Софийският градски съд (СГС) се произнесе в полза на поп изпълнителката относно личното й творчество и песни, чийто продуцент е тя. В мотивите си съдът посочва: „Владислав Славов в качеството му на едноличен собственик на капитала на дружеството „БГ-мюзик 18” чрез неговото юридическо лице, е нарушило сродните (авторските)  права на Силвия Кацарова върху музикални произведения, като без нейно съгласие ги е възпроизвел на технически носител (CD) и го е представил за разпространение в търговска мрежа чрез онлайн магазин и на публични мероприятия”, каза пред „Галерия” адвокатката на певицата – Мария Янева. Тя уточни, че Славов е осъден за „неправомерното възпроизвеждане и разпространяване на компактдисковете й по смисъла на чл. 18 ал. 2 от ЗАПСП (закона за авторските права) както и го осъди да й заплати за причинените й неимуществени вреди обезщетение по чл. 94, ал. 2, т. 3 от ЗАПСП във връзка с чл. 52 от ЗЗД (закон за задълженията и договорите)”.

Силвия Кацарова бе любезна да даде повече подробности пред „Галерия“ за тази сага, засегнала не само нея, но и повечето от най-големите български звезди на поп музиката.

 Силвия Кацарова е емблематично име в българската поп музика. Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на групата LZ. Песни като „Бяла въздишка”, „Големият кораб минава”, „Топъл дъжд” се превръщат в хитове през 80-те години. След разпадането на група LZ през 90-те години Силвия Кацарова продължава със солова кариера, издава няколко  самостоятелни албума, сред които „Огън от любов”, в който са събрани едни от най-хубавите й дуети. Освен на поп сцената, Силвия се изявява успешно и в киното – участва във филма на Иванка Гръбчева „Златната река”. Преди 3 години издаде и своята автобиографична книга „Мой сън…”.

Марина Стоева за в. „Галерия“

– Госпожо Кацарова, само преди дни стана ясно, че печелите делото срещу Владислав Славов, човекът който твърдеше, че притежава авторските права над седем ваши хитове. Кажете повече подробности за това дело, какви доказателства приложихте пред съда?

–  Съдът разясни, че аз съм в качеството на артист изпълнител, не съм ползвател в смисъла на закона. И като такъв артист притежавам 50 години авторското право след първото ми изпълнение на даден продукт.  От 2 години водим това дело с моя адвокат Мария Янева, а решението чакаме от година и два месеца. Имахме много доказателства, за което искам да благодаря на всички мои колеги, които ме подкрепиха с една декларация – подписаха се над 30 души.

– Кои ви подкрепиха?

– Много са, всички най-известни: Веско Маринов, Жоро Христов, Тони Димитрова, Братя Аргирови, Краси Гюлмезов… Въбще цялата гилдия са потърпевши и застанаха до мен. Както обичам да казвам, истината винаги побеждава и със спечелването на делото в случая правдата възтържествува. Този човек стигна дотам, че изнудваше всички, направи запор на всяка моя песен хит. За един мой концерт, записан през 2020 г. в телевизията на Слави Трифонов „7/8 TV”, той – Владислав Славов, беше изчислил, че му дължа около 7000 лева, и то само заради това, че съм изпяла 7 мои песни, за които той твърди, че притежава авторските им права. Такава сума можеш да получиш за 5-6 години от ПРОФОН  (представлява продуцентите и артистите-изпълнители – т.нар. сродни права) – представяте ли си?! А той определя, че за един мой концерт дължа такава огромна сума. Та, аз ако имах такива средства, въобще нямаше да пея. И този човек имаше наглостта да изпрати забранителни писма в най-големите телевизии, опита се да изнуди Магърдич Халваджиян, както и Васил Найденов да не пее „Огън от любов” в дует.

Силвия и Васил Найденов пеят „Огън от любов” – песента, от която тръгна целият скандал в предаването „Капките” по Нова телевизия

– И какви бяха последствията за вас, след като Славов запорира едва ли не да пеете тези хитове?

– В БНТ например направиха концерт само с други мои песни, защото заявиха, че не искат да имат проблеми със Славов. Но какъв проблем ще имат, като тези песни са продуцирани през 80-те години и техен продуцент е самата държава – те са във фонда на БНР! Всъщност, продуценти на моето комерсилно творчество са БНР и „Балкантон”. Продуцент е този, който носи изключителните права върху записа. Това е продукт, в който участват и по над 100 души – та в някои от тях свири оркестърът на Вили Казасян и не можеш за 100 или 200 лева да притежаваш продукт, който е продуциран от БНР затова, че си платил на един от поетите например, някаква символична сума за издаване на компактдиск. Самите поети казаха, че са подведени. А този Славов показа, че са подписали договор за 10 години ексклузивни права за цял свят. Няма такива договори! Такъв договор може да се подпише само за три години.

– Да припомним как тръгна случая. Защо Владислав Славов ще иска да държи авторските пари на най-големите български хитове – той твърди, че са 1000? Та това не предполага ли да плати страшно много?

– Необяснимо е да платиш на автори на текстове по 200 лева, примерно, и то за песни, които са национално богатство. През 80-те може би този човек дори още не е бил роден, не зная рождената му година. Представете си това момче да купи правата на някоя възрожденска песен, или дори на нашия химн? По неговата логика, ако намери някой от наследниците на тези песни, означава, че той може да закупи правата им. Излиза, че нашият народ е възможно да няма химн.

– Това не е ли грандиозна измама?

– Това може да каже само съдът. В момента тече разследване за тези 7 хита, както и за още много популярни песни. Очаквах от юристите на БНР да защитят продуцентските си права върху тези хитове. Една песен в сегашните времена е миниум 5000 лева. Никой не може да купи тези права. Добре, да приемем, че този човек е купил текста на една песен, но това означава, че си купил поезия, не е ли така? Ами в една песен участват композитор, музиканти – всичко това кой го плаща?

– Само авторите на текстовете ли са му дали правата на Славов?

– Да, само те. А те са хора на достолепна възраст. Славов ги е подвел. Даже поетът Петър Анастасов се поболя като разбра какво всъщност е станало. Другият поет е Ваньо Вълчев. Петър Анастасов го преживя тежко, защото разбра, че е допуснал грешка и е лишил наследниците си от 10 години права над песните. Разбирате ли каква огромна измама е станала? И юристите на тези институции се вижда каква огромна грешка допуснаха – всеки да може да си издава песни, дискове… Когато издадох диск с най-доброто от LZ, взех специално разрешение от БНР и юристите им. Как така ще издаваш песните на толкова много хора без разрешението на всички? Дори и да си взел правата от поета или текстописеца, ти не притежаваш правата над самата песен. Главата ми не го побира как никой не излезе да го каже!

– Освен вас в цялата тази схема са били набъркани и други известни изпълнители, кои са те?

– Виждали сте сборни дискове със „Златните български хитове”. Те всъщност са издавани без този Славов да е плащал права на никого. Нито поети, нито музиканти, нито композитори, нито изпълнители. Той си вършее навсякъде. Затова реших да го осъдя. Не му обръщах внимание, че продава в бензиностанции да речем. Но започнаха да ми казват приятели и фенове, че той продава и на други места, почти навсякъде. Оказа се, че продава и личното ми творчество в онлайн магазин.

Но когато видях, че продава и в Amazon, нещата загрубяха. През 2007 г. той продаваше цялото ми творчество. Имаше сборни дискове и с участието на почти всички наши звезди – Васил Найденов, на Кичка Бодурова, на Роси Кирилова, буквално на всички.

– Открехнете малко завесата за Владислав Славов – пише, че той е импресарио, но го виждам да се изявява във фолклора, изпълнява народни песни с известни наши творци. Скоро го видях по една телевизия в дует с Янка Рупкина.

– Това момче искаше да става звезда. И покрай нас му се получи, той все пак е чаровен. Обича да прави комплименти. Ако знаете как този Славов използва нашите известни и обичани народни певици – Янка Рупкина, Гуна Иванова и други са сред тях… Те, милите, дори нямат представа за това и не смеят нищо да кажат. Той имаше наглостта да изпрати писма на всички общини да не ме ангажират за участия в концерти в градовете им. Направи същото и с хотелите, където имам участия, за да  ги изнудва за пари. „Ако тя пее тези 7 песни, на които притежавам правата, трябва да ми платите толкова пари”, това им е казвал Славов. А това са моите хитове. Списъкът на всички певци може да се види на снимката на компактдисковете, които той е издал.

– В едно интервю преди година-две за „Галерия” Славов казва, че е близък приятел с Васил Найденов и нямало никакъв проблем.

– Аз се обадих на Васко и го попитах как може да защитава този човек, но той го опроверга и ми каза: „Ти луда ли си, аз този човек дори не го познавам, никога не съм го виждал или говорил с него”. Казаното от Славов не е вярно. Той дори е бил цитирал Георги Христов, който уж го попитал как може да работи с тази мошеничка – имал предвид мен. Представяте ли си? Та Жоро работи с бившия ми съпруг Милчо Кацаров, преди седмица имаше разкошен концерт в НДК. Ние сме приятели! Толкова много мои колеги подписаха декларации за пред съда, че никой не е говорил против мен и са на моя страна.

– Славов твърди пред „Галерия” още, че притежава правата на 1000 български песни – повечето са хитове, че работи с над 60 артисти и е издал 150 албума.

– Така ли – 150 диска? Може би сега дойде времето той да се разплати с всички изпълнители и автори, които е използвал в тези дискове. Той сам си се хвали, че е големият продуцент. Нека да покаже декларации от Министерство на културата, че оттам са му разрешили да издаде тези 150 албума. А той дали има такива документи от самото културно ведомство, с които да докаже, че всичко е легално – това се питам аз.

– След тази победна съдебна битка какво е вашето послание?

– Посланието ми е към всички българи. Винаги сме се страхували да излезем и да се борим, да защитаваме правата си, винаги сме се страхували да казваме истината и не зная какво бъдеще ще подсигурим на нашите деца. Все повече затъваме и това дъно няма край.

Ако бях политик, щях да се срамувам да управлявам толкова бедна държава и да сме в края на редицата на прословутата Европа. И искам да го кажа с пълен глас: Ние сме виновни, цялото общество създадохме рай за бума на тази престъпност и за виреенете на дребни мошеници. Крайно време е вече българинът да се събуди.

– Г-жо Кацарова, вече официално няма кой да ви забранява да пеете хитовете си, кажете какво подготвяте, къде ще бъдете по коледните празници, имате ли участия?

– Скоро имах много хубаво представяне на новата ми песен „99 рози” с поетесата Надежда Захариева. По празниците няма да почивам – за Коледа имам участие в хотел в Пампорово, а на Нова година ще празнуваме заедно с хората на площада в Ямбол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html