събота, 20 април 2024 г.

Германска фирма дава на съд „Газпром“ за недоставени количества

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Германската енергийна компания Uniper направи изявление, в което обяви, че взела решение да даде на съд руският енергиен гигант „Газпром“ заради неспособността му да достави договореното количество природен газ, съобщи в сряда изпълнителният директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Процесът ще се проведе в Стокхолм.

„Uniper започна арбитражно производство срещу руския „Газпром Експорт“ (Gazprom Export) пред международен арбитражен съд. Uniper претендира за щети, понесени от компанията във връзка с количествата газ, които не са доставени от „Газпром Експорт“ от юни насам“, се казва в изявлението на немската енергийна компания. Тя също така посочи, че е трябвало да осигури газ на по-високи цени, за „да покрие собствените си задължения за доставка към клиентите“, като тези разходи възлизат на 11,6 млрд. евро и се очаква да се увеличат до края на 2024 г. Клаус-Дитер Маубах каза, че се надява компанията да се върне на печалба през следващата година. „Става въпрос за обеми газ, които бяха договорени с „Газпром“, но не бяха доставени и за които трябваше да осигурим замяна на изключително високи пазарни цени и все още трябва да го правим“, посочи Маубах. „Провеждаме тези съдебни процедури с цялата необходима енергичност. Дължим това на нашите акционери, нашите служители и данъкоплатците“, добави той.

През първите девет месеца на 2022 г. компанията отчете нетна загуба от 40 млрд. евро – най-голямата финансова загуба в корпоративната история на Германия. В допълнение, Uniper също така подчерта, че ще се дистанцира допълнително, „юридически и по отношение на персонала“, от своето руско бизнес поделение Unipro.

Дружеството е обявено за продажба от средата на 2021 г. Въпреки че е намерен местен купувач, компанията каза, че политическото одобрение за трансакцията е „изключително и несигурно“.

Да припомним, че у нас след спирането на доставките през април от страна на „Газпром“, започна яко вайкане от чиновниците, че руснаците щели да ни осъдят, защото не сме им искали синьото гориво, което не се внася в България по дългосрочния договор, не по наша вина. След това служебният министър Росен Христов заяви, че се молим на „Газпром“ за газ и доставките бързо щели да бъдат възобновени. Естествено това не стана и добре, че бе пуснат в експлоатация интерконектора с Гърция, та нещата станаха по-поносими. Засега българските власти не дават информация дали „Булгаргаз“ също ще реши да съди руснаците за неизпълнението на договора, който изтича на 31 декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html