четвъртък, 25 април 2024 г.

Синдикат поиска 6% от БВП да отива за модернизация на училищата

СНИМКА: БГНЕС

6% от БВП трябва да отива за модернизация на училищата – изграждане на съвременна физическа среда, специализирани кабинети, физкултурни салони, басейни,  STEM центрове и др. Този стандарт беше фиксиран в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), но наредбата за неговото реализиране закъсня с почти петилетка, констатират от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. От там предлагат национална стратегия за приоритетно финансиране на образователните институции, като до 2028 г. се достигне максималният дял на осигуряване на средствата.

Според д-р Юлиян Петров – председател на профсъюзната организация българските храмове на образованието имат нужда от десетки милиарди левове, за да изпълнят изискванията на Наредбата и да заприличат поне малко на европейските образователни институции. Анкета на синдиката показва, че 40,7 на сто от запитаните учители, директори и родители са убедени, че стандартът за физическа среда и информационно и библиотечно осигуряване трябва да се изпълни до пет години с подходяща национална стратегия. „Стандартът за физическа среда да се съобрази с новите емоционални нагласи и промени в децата. Да се помисли за промяна или отмяна на класно-урочната система в сегашния й вид. Нечовешко е 6-7 часа ученик да стои седнал и да усвоява знания в една и съща среда, в една и съща общност като клас, с едно разписание на часовете. В реалния живот човек не живее с едни и същи хора по възраст, а общува с различни възрастови групи, влиза в различни общности – творчески – с едни хора, научни – с други хора, дейности по интереси – с друга група хора и т.н“, е мнението на участник в изследването.

Друг респондент е споделил: „Всички училища трябва да предлагат сравнима с „бутиковите“ 119-то и 51-во училище физическа среда. Не е нормално училищата да се чудят откъде да търсят средства за основни належащи ремонти, защото районните и общинските администрации отказват да ги финансират“. Участниците са препоръчали да се изградят във всички училища модерни кабинети по всички учебни дисциплини, като се финансират всички добри идеи на учители и ученици.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html