Начало БЪЛГАРИЯ Потребителски организации предлагат по 1000 лв. енергийни помощи за домакинствата

Потребителски организации предлагат по 1000 лв. енергийни помощи за домакинствата

Дори дървата за огрев скочиха за година двойно.
СНИМКА: БГНЕС

Потребителски организации предлагат по 1000 лв. годишно за енергийни помощи за домакинствата заради високите цени на тока, газа и течните горива. Това обявиха днес Георги Тошев – председател на Института за развитие и управление на ресурсите (ИРУР), и Пейо Майорски – председател на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) и представители на още 2 организации.

Сумата е индикативна, може и да по-голяма, и ще се определя от парите, събрани от облагането на свърхпечалбите на енергийните компании. Богомил Николов – председател на Българската национална асоциация „Активни потребители“, и Калин Славов – изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, казаха, че събраните средства от свърхпечалбите на компаниите могат да са над 10 млрд. лева. Подобна помощ трябва да бъде насочена и към малките и средни предприятия, заявиха те, цитирани от БТА.

Представителите на четирите неправителствени организации посочиха, че остава по-малко от седмица до влизането в сила на Регламент 2022/1854, а България все още няма разработени методики за неговото прилагане. Регламентът дава възможност на държавите членки да се справят с високите цени на енергията, като осигурява всеобхватни механизми, чрез които те да събират свръхприходи от производителите на електроенергия. Основен приоритет на Регламента е въвеждането на механизми, които да гарантират, че събраните средства ще достигат до домакинствата и гражданите. Отказът на членовете на Комисията по енергетика в Народното събрание миналата седмица да вземат категорично отношение, както и сигналите, които служебното правителство дава, създават предпоставки за заобикаляне на Регламента, а домакинствата ще бъдат оставени да се борят с енергийната криза и достигащата вече 40 на сто инфлация на потребителската кошница, заявиха участниците в пресконференцията.

Помощта от 1000 лева може да бъде прецизирана според  броя на членовете на домакинството или да се определя към размера на обитаваното жилище, казаха участниците в събитието. Парите трябва да се дават в брой и всеки да решава за какво да ги храчи, заявиха те.

Богомил Николов каза, че сега хората обмислят как да сменят източника на отопление. Има голямо търсене на климатици и да си инсталираш климатик става „истински празник“, каза той. Само че сградите не са проектирани за смяна на вида отопление, мрежата може да не издържи, да се стигне до аварии и изключване на захранването. Това може да ощети домакинствата, защото хората храчат много пари за климатици, каза Богомил Николов. Тази несигурност трябва да бъде преодоляна с ясен ангажимент от страна на властта за цената на енергията и хората да не се чудат какво да изберат за отопление. Ясно е, че пари ще има, но въпросът е как те да бъдат изхарчени справедливо, посочи той.  В спешен порядък да се създаде схема за насърчаване на ползването на енергия от соларни източници. Процедурата обаче е в ръцете на мрежовите оператори и те могат така да ги разпишат, че да обезсърчат всеки желаещ да инвестира във ВЕИ мощности, каза още Богомил Николов.