събота, 20 април 2024 г.

200 европейски града изпращат генератори за ток за Украйна

Снимка: ЕПА

ЕС вече предостави 500 генератора по този механизъм и още 300, финансирани чрез хуманитарна помощ

Зимата настъпва и Украйна е на ръба на хуманитарна катастрофа. След седмици на интензивни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, близо десет милиона жители живеят без електричество. В няколко области вече започна да вали сняг, като температурите в някои региони падат до -10ºC, съобщи Euronews.

Европейският парламент в партньорство с Eurocities, мрежа от големи европейски градове, предложи да дари генератори за ток на Украйна.

В рамките на дни генераторите ще бъдат доставени до няколко района, изправени пред най-сериозен риск от оставане без електричество, отопление или питейна вода.

„Украинците са изправени пред истинска извънредна ситуация по отношение на енергията“, каза по време на пресконференция Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.

„Този парламент показа забележителна солидарност с Украйна на хуманитарния, военен и финансов фронт. Сега те се нуждаят от практическа подкрепа, за да преживеят зимата“, добави тя.

С генераторите ще бъде възстановено основното захранване на домове, болници и училища. Основни услуги като чиста вода също могат да бъдат възобновени.

Скоростта на унищожаване на инфрастурата надвишава скоростта на възстановяване, каза на свой ред началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак.

Броят на генераторите, които ще бъдат изпратени в Украйна, не беше уточнен по време на пресконференцията, но президентът на Eurocities Дарио Нардела заяви, че всеки от 200-те града, представени от мрежата, ще изпрати повече от един генератор.

Веднага след като някой от европейските градове прояви интерес за участие, процедурата ще бъде стартирана.

ЕС вече предостави 500 генератора по този механизъм и още 300, финансирани чрез хуманитарна помощ. За украинското правителство приоритет е възстановяването на електрическата мрежа в страната, за което то поиска помощ от Европа.

Тази сутрин около 70% от украинската столица остана без електричество, съобщи BBC.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че енергийните компании се опитват да възстановят електричеството възможно най-скоро, но това ще зависи от „баланса“ в националната мрежа.

В цяла Украйна настъпва зима със сняг и минусови температури. Тази сутрин гъста мокра мъгла висеше над цял Киев. Едва-едва се различаваха близките сгради. Единствените светлини в града сякаш бяха фаровете на колите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html