петък, 19 април 2024 г.

Иван Демерджиев: От заловени близо 4000 трафиканти, само 158 са с ефективни присъди

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС започна заседание, депутати изслушват служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Част от питанията към него са за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет във връзка с наводнените села в Пловдивско през месец септември тази година, както и случаите с нелегални мигранти от последните дни.

„След встъпването ми в длъжност, като министър обърнах особено внимание на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя се занимава с порочните практики в системата. Дадени са разрешения за използване на 24 специални разузнавателни средства, в резултат на което бяха сменени някои директори в „Гранична полиция“, факт са и редица успешни реализации“, обясни вътрешният министър, цитиран от Новини.бг.

Преди това от ГЕРБ-СДС го попитаха дали има замесени служители на Гранична полиция в трафика на хора в страната.

„До сега 3824 са започналите досъдебни производства, свързани с трафика на мигранти. Едва 158 са ефективните наказания или само 5% от случаите“, стана ясно от думите на Демерджиев. Вътрешният министър отчете, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават по-изобретателни. Освен това, заловените трафиканти често биват освобождавани от съда на другия ден. Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени. Наблюдава се и друга тенденция – трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и даде пример със случая със скъпия автомобил, използван на трафик на мигранти.

Министър Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от „Гранична полиция“, за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. За тази цел, освен от ЕС, се налага да се отдели финансов ресурс и от държавния бюджет.

„Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни той. Министърът на вътрешните работи настоя да се промени законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html