Начало АКЦЕНТИ Външно извика посланика на РСМ заради стрелбата срещу българския клуб

Външно извика посланика на РСМ заради стрелбата срещу българския клуб

Външно министерство реагира незабавно след стрелбата по българския клуб в Охрид.

Министерство на външните работи ще извика македонския посланик в София във връзка със стрелбата срещу българския културен клуб в Охрид, съобщиха от ведомството.

Ще му бъде връчен остър демарш по повод нападението.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид. Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Аnteni.info припомня, че въоръжени стреляха тази нощ по българския културен клуб в Охрид. Дни по-рано маскирани хвърляха камъни по сградата.