сряда, 24 април 2024 г.

Стойността на клиничните пътеки се увеличава с 8 на сто

Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единодушно мнение изразиха пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след съвместна среща с Надзорния съвет на НЗОК.

Стойностите на клиничните пътеки се увеличават с 8%, а за медико-диагностичните дейности повишението е с 18 на сто, посочи министър Меджидиев. По думите му увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 септември, и ще остане устойчиво и за следващата година, предаде БТА.

С подписването на анекса средствата ще бъдат разпределени по най-прозрачния начин, така че лечебните заведения да получат съответните заплащания, допълни той. В анекса се описва корекцията на цените на клиничните пътеки, начинът на разпределение на остатъчните средства, прие се методиката, предложена от БЛС за разпределение на излишъка към края на годината и мисля, че всички страни са удовлетворени, допълни министър Меджидиев. Винаги целта ни е била да се действа прозрачно и парите да бъдат разпределени по най-справедливия начин, каза още той.

В анекса е добавено, че новите цени за първична извънболнична и специализирана помощ ще влязат в сила от 1 януари. Единственото, което не се знае, е с колко ще бъдат повишени, защото не знаем параметрите на следващия бюджет, добави той. След 30 ноември ще стане ясно колко точно е остатъкът от средствата в бюджета на НЗОК. По думите му е приета предложената от съсловната организация методика за разпределение на икономиите. Методиката е публикувана на интернет страницата на съсловната организация.

В отговор на въпрос дали съсловната организация все още поддържа позицията си да не преговаря за новия тригодишен рамков договор с това ръководство на Надзорния съвет на НЗОК д-р Маджаров посочи, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС. За следващия рамков договор ще говорим, когато направим разбор на предложение, направено ни днес от НЗОК, в което се съдържат много неприемливи за нас неща и са връщане назад, добави той.

„Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за Националния рамков договор 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния процес по предстоящия рамков договор и исканите оставки остава непроменена”, каза още д-р Маджаров. Преди дни ръководството на БЛС изрази мнение, че напуска преговорния процес за следващия тригодишен рамков договор и поиска оставката на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК. Исканите оставки са „заради закононарушения, които смятаме, че се извършват при прилагането на закони и при прилагането на нормативни документи, какъвто е Националният рамков договор“, каза тогава д-р Маджаров.

Ръстът от 8 на сто на цените на клиничните пътеки не е достатъчен, „защото те са функция на това, че нямаме бюджет за следващата година и практически са функция на възможности, които финансово министерство смяташе, че може да направи“, коментира още той.

Анексът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html