петък, 29 март 2024 г.

Полицията задържа двама естонци за криптоизмама на стойност 575 млн. долара

Полицията в Естония задържа двама мъже за криптоизмама на стойност 575 млн. долара, от която са засегнати стотици хиляди.

Местните власти разследвали случая съвместно с ФБР, а от американска страна настояват за екстрадирането на 37-годишните естонци Сергей Потапенко и Иван Турогин.

Твърди се, че двамата приканвали „жертвите” си да инвестират в услуга за добив на криптовалута, наречена HashFlare, и фалшива виртуална банка – Polybius. В изявление на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че срещу двамата мъже има сериозни обвинения за измами по електронен път (имейли и др.) и за пране на пари – престъпления, наказуеми с до 20 години затвор.

В периода 2015 – 2019 г. клиенти от цял свят са сключили договори с HashFlare на обща стойност над половин милиард долара. Министерството на правосъдието твърди, че на измамените са били обещани и дивиденти, ако инвестират в Polybius – виртуалната банка, „създадена“ от Потапенко и Турогин.

Твърди се, че по този начин обвиняемите са набрали 25 млн. долара, но банка така и не била създадена. Те са използвали фиктивни компании, за да „изперат“ приходите от престъпната дейност, като са закупили поне 75 имота и луксозни автомобили, твърди още правосъдното министерство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html