събота, 20 април 2024 г.

Лакомия за 100 млн. лева удави половин България

Снимка: МО

Дървената мафия е докарала невиждания потоп в Подбалкана заради печалби откъм 80-100 милиона лева годишно. Категоричното мнение пред „Галерия“ изразиха едновременно еколози, политици и местни жители от засегнатите села в Карловско и Пловдивско. Това пише в новия си брой в. „Галерия“.

Първи за проблема алармираха активисти на прочутия риболовен клуб „Балканка“, който следи внимателно за чистотата на язовири и реки. Въдичарите коментираха наводнението в Копривщица.

„Една от силно деградиралите реки си връща. Не ми се мисли, какво се случва с тоновете боклук, които Община Копривщица така и не изчисти от терасите на реката. Сеч ли бе да я опишеш, а и усвояване на коритото ли бе да го опишеш. А като допълнение, преди месец реката едва църцореше пак поради същите причини – бруталната сеч във водосбора на реката“, написаха от „Балканка“.

Те получиха подкрепа от бившия депутат Александър Дунчев, прочул се с битките срещу дървената мафия, който не се уплаши да наплюе дори коалиционния партньор БСП по темата. Имено той изчисли, че дървената мафия прави чисти 80-100 милиона лева на година от незаконната сеч по горите ни. Тя обаче нарушава равновесието, най-вече речните корита.

Дунчев обикаля баирите по сигнали и потвърди, че сечта във въпросните региони е нечувана.

Знак Божи видяха и в село Каравелово, едно от най-тежко засегнатите от пороите. Местни разказаха как 5 дни преди потопа 95-годишна баба предсказала всичко. „Тук скоро ще има наводнение. Голяма сеч има в Среда гора. Карат се камиони“, пророкувала старицата в местния магазин. И познала.

Полицията и МВР уж започнаха проверки на твърдението за незаконна сеч, но от години властите проспиват всичко.  Умишлено или не. Не е тайна, че в схемата са замесени партийци от почти всички сили, които прибират тлъсти отчисления от дървената мафия.

Проверки вървят сред кметства и областни управи, тъй като речните корита са тотално задръстени от боклуци и никой не чисти. Пример е предишното наводнение в Карлово, след което големият мост беше залят от тонове боклуци, идващи от ромската махала. Разбира се, гледката е характерна и за изцяло български квартали или селища.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html