четвъртък, 25 април 2024 г.

Какво знаем и какво не за крал Чарлз III- Кралят на скандалите

След смъртта на британската кралица Елизабет II принц Чарлз наследява трона – новият монарх ще управлява с името Чарлз III. Това ще бъде обявено официално след заседанието на Съвета по наследството, а коронацията трябва да се състои възможно най-скоро.

Но дори във Великобритания наследникът на британския трон, който чака своя ред от седем десетилетия, често е свързван с множество скандали. И някои експерти смятат, че възкачването на Чарлз показва упадъка на короната.

Принц Чарлз е роден три години след края на Втората световна война – синът на Елизабет е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. 

На тригодишна възраст той официално става наследник на британския трон, а година по-късно присъства на коронацията на майка си. През 1958 г. Чарлз придобива титлата принц на Уелс, въпреки че официалната церемония трябваше да изчака още десетина години.

В младостта си принцът проявява интерес към археологията, антропологията и историята, през 70-те години той се занимава с политика, участва в заседанията на Камарата на лордовете и дори присъства на заседанията на кабинета – обикновено членовете на кралското семейство се въздържат от това. Освен това пет години е бил на военна служба, служил е като пилот на хеликоптер в 845-та военноморска ескадрила.

И в същото време Чарлз плахо, но сигурно започна да става част от скандали. Той се влюбва в Камила Шанд.

Младият Чарлз е бил известен в двора като женкар. Журналистите бързо изравят пикантни подробности и като цяло е ясно, че Елизабет II едва ли би одобрила подобен брак. Влюбените се разделят със скандал.

През 1981 г. сватбата на Чарлз е следена отблизо от световните медии – неговата избраница е принцеса Даяна, „кралицата на сърцата“, която бързо завладява Великобритания. През следващите години двойката има двама сина – Уилям и Хари, но скоро следва раздор в отношенията им.

„Бракът от приказките“ не продължи дълго. Даяна можеше да топли Англия с любовта си колкото иска, само че Чарлз ставаше все по-студен. Британските журналисти многократно намекнаха, че принцът е възстановил отношенията си с бившата, която по това време е била уморена от предателствата на съпруга си. В началото на 90-те години Чарлз и Даяна решават да заживеят отделно, което дори трябва да бъде обявено официално от британския премиер Джон Мейджър. В пресата изтекоха и  записи на разговори с участието на Чарлз, заради непристойното съдържание на бъдещия крал дори го нарекоха г-н Тампон.

Скандалът „Камилагейт“– както британските медии нарекоха скандала, свързан с мръсни подробности от записа на телефонен разговор между Чарлз и Камила, направен от негов секретар. Твърди се, че Чарлз казва, че би бил щастлив да бъде в нейните бикини или дори да се прероди в нейния тампон. Скандалът избухва през 1992 г. – годината, в която Чарлз и Даяна обявяват, че се развеждат.

Скоро принцът призна в интервю, че има афера зад гърба на лейди Ди, а през 1996 г. двойката официално подаде молба за развод. Година по-късно Даяна ще загине в кошмарна автомобилна катастрофа в Париж. По това време тя няма нищо общо с Чарлз, но за британския народ тя завинаги остана тяхната принцеса. А репутацията на принца е „изпрана“ от екип от пиари – но не особено успешно. Журналистите не пропуснаха факта, че наследникът на трона дори не посети гроба на Даяна.

В средата на 2000-те Чарлз отново беше под прицела – тогава той реши да се ожени за Камила, а журналистите не пропуснаха да припомнят старите грехове на  принца.

Медиите цитираха цитати от принца, който „не се чувстваше смутен“ заради предателствата на Даяна. Освен това наследникът беше замесен в политически скандал.

Авторите на Mail on Sunday публикуваха откъси от дневника на Чарлз – записите бяха посветени на официално посещение в Хонг Конг през 1997 г. С много забележителни епизоди. Например, член на кралското семейство нарече китайските дипломати „ужасни стари восъчни фигури“, оплака се от „пропагандата“ от тогавашния китайски президент Дзян Дзъмин и описа „ужасния съветски стил“ на официални събития.

Принц Чарлз побесня и дори съди изданието. Адвокатите на коронованата дама поясниха, че вестникът е нарушил авторските права на дневниците и поверителността.

Колкото по-далеч – толкова повече Чарлз се опитваше да се намеси в политическите дела. При Елизабет II министър-председателите редовно посещаваха Бъкингамския дворец, за да обсъждат текущи въпроси. „Политическите указания“ на монарха обаче, ако се случат, обикновено не достигат до народа.

Но във Великобритания се страхуват, че новоизпеченият Чарлз III ще наруши „режима на мълчание“ – понякога е невъзможно да бъде удържан от скандални политически коментари. Например, през лятото на 2014 г. бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на кралството Дейвид Бланкет обвини принца в натиск. Чарлз беше нетърпелив да промени политиките в различни области, включително образование, здравеопазване и опазване на околната среда. Неговите препоръки бяха „изтекли“ в пресата, което предизвика доста неприятна реакция в обществото.

Освен това британските медии споменаха много остри изявления за обединението на Крим с Русия през 2014 г.

Взехме под внимание информацията, която се появи в медиите по този въпрос относно изявленията на престолонаследника принц Чарлз, които той уж е направил в частен разговор по време на посещение в Канада. Ако тези думи наистина са се случили, то със сигурност не почитайте бъдещия британски монарх“, обясниха тогава от руското външно министерство.

През 2021 г. принцът на Уелс трябваше да се бори с нови обвинения. След скандално интервю с Меган Маркъл, съпругата на принц Хари, Чарлз беше обвинен в расизъм спрямо собствения си внук.

Американският автор Кристофър Андерсен пише в книгата си „Братя и съпруги“, че принц Чарлз се е интересувал от това какъв ще бъде цветът на кожата на неговия внук, който по това време все още не е роден. Престолонаследникът по този начин може да е намекнал за произхода на Меган Маркъл.

Представители на принца на Уелс се опитаха бързо да потушат скандала, който можеше да навреди значително на репутацията на бъдещия монарх. „“Това е измислица и не заслужава допълнителен коментар“, добави говорителят на Чарлз.

През същата 2021 г. биографът на кралското семейство Маргарет Холдър се оплака, че династията Уиндзор избледнява на фона на множество скандали, в които са затънали наследниците на трона. „Кралското семейство е разкъсвано от скандали и конфликти, които е невъзможно да се преживеят “, добави Холдер. И сега кралят на Великобритания се превърна в човек, който успя да събере впечатляваща колекция от скандали до 73-годишна възраст.

За статията са взети материали от: РЕНТВ, ЕVA.BG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html