петък, 19 април 2024 г.

НАТО остро осъди иранските кибератаки срещу Албания

НАТО изразява солидарност с членката си Албания след неотдавнашната кибератака срещу националната информационна инфраструктура на страната, съобщиха от Алианса.

„Съюзниците потвърждават изявленията на Албания и други съюзници, в които отговорността за кибератаката се приписва на правителството на Иран. Остро осъждаме подобни злонамерени кибердейности, целящи да дестабилизират и навредят на сигурността на един съюзник и да нарушат ежедневието на гражданите. НАТО и съюзниците подкрепят Албания в укрепването на капацитета ѝ за киберзащита, за да може в бъдеще да устоява и да отблъсква подобни злонамерени кибердействия“, се посочва в съобщението.

В текста се отбелязва, че „злонамерени фактори се опитват да влошат състоянието на нашата критична инфраструктура, да се намесват в работата на нашите правителствени служби, да извличат разузнавателна информация, да крадат интелектуална собственост и да възпрепятстват нашите военни дейности“.

„Ще продължим да повишаваме бдителността си срещу подобни злонамерени кибердейности и в бъдеще и ще се подкрепяме взаимно за възпиране, защита и противодействие на целия спектър от киберзаплахи, включително чрез обмисляне на възможни колективни отговори“, подчертава алиансът.

НАТО отправя призив към всички страни да спазват международните ангажименти за поддържане на основаващ се на норми подход към киберпространството.

Вчера албанското правителство реши да прекрати дипломатическите отношения с Иран заради кибератака на 15 юли, а премиерът Еди Рама каза, че е наредил на иранския дипломатически персонал да затвори посолството и да напусне страната в рамките на 24 часа.

Иран остро осъди решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Техеран, като отхвърли причините за този ход като неоснователни твърдения.

Това е първи известен случай, в който една страна прекъсва дипломатически отношения заради кибератака, отбелязва АП.

Целият дипломатически състав на иранското посолство в Тирана вече е напуснал сградата, като последните два дипломатически автомобила с около 10 души отпътуваха около обед, а албански специални полицейски части са разположени в района.

Отношенията между Иран и Албания са напрегнати от 2014 г. насам, когато Албания даде подслон на около 3000 членове на иранската опозиционна групировка „Муджахидините на народа“.

През юли групировката планираше да проведе Световна среща на върха „Свободен Иран“ в Манез, западно от Тирана, като сред поканените бяха и американски конгресмени. Срещата беше отменена „от съображения за сигурност и поради терористични заплахи и заговори“.

В два отделни случая през 2020 г. и 2018 г. Тирана експулсира четирима ирански дипломати заради „заплаха за националната сигурност“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html