четвъртък, 25 април 2024 г.

Най-успешният ни спорт удари историческо дъно

С Николай Желязков начело, националите по волейбол направиха мрачни и срамни рекорди.

Росен Димитров, за в. „Галерия“

Вие чували ли сте за мексикански волейбол? Ако не сте, не се притеснявайте. Никой не беше чувал преди да паднем от „ацтеките“ на Световното първенство в Полша. Националите записаха исторически резил в историята на най-успешния ни колективен спорт. Или може би бивш такъв. Това пише в безпощаден анализ в новия си брой в. „Галерия“.

България има 19 участия от 20 проведени Световни първенства, като само СССР (Русия) е с пълен актив. През това време „лъвовете“ се добраха до 4 бронзови и един сребърен медал от световни форуми.

А сега творим чудеса от… антирекорди! Националите за първи път не записаха победа на Световно. Крайното класиране – 20 място от 24 участници, е най-слабото в исторически план. Досега България се беше свличала максимум до 13-та позиция. Зад нас останаха само ентусиасти като Камерун, Китай, Катар и Пуерто Рико.

Причините! „Галерия“ ги написа, но ще допълним. Започваме със селекционера Николай Желязков, който родните треньори определят като безспорно най-слабият на поста в историята.

Иначе голям играч, той взе контузения Тодор Скримов с неясна цел, бъркаше тактика, не улучи смени. И само повтаряше за някаква липса на мотивация. Все едно не е негова задача, а и колко му трябва на човек допълнително мотивиране, за да излезе с герба върху гърдите на световни финали?

Желязков не е виновен, че беше хвърлен абсолютно неподготвен в боя. Той беше избран на поста от президента Любо Ганев и сивия кардинал Владо Николов. Ники и шефът са кумци, бивши съотборници в ЦСКА и националния тим. Селекционерът и Владо пък се разбират отлично кои играчи да бъдат повикани, за да бъдат после продавани в чужбина. За тяхна сметка от националния изпаднаха няколко талантливи момчета, като посрещача Георги Татаров и разпределителя Владимир Станков.

За капак треньорът не смееше да извади сина на Владо – Александър, иначе спортист с бъдеще, но явно неадвекватен при посрещанията срещу опоненти от нивото на Полша и САЩ. За негова сметка беше смачкан Мартин Атанасов, който поне в този компонент е класа отгоре.

Естествено, причините тръгват далеч преди управлението на Любо Ганев, когато в този спорт умираха център след център, но на никого не му пукаше. От старите школи все още течеше и се намираха таланти, които да бъдат привиквани в националния отбор, естествено, срещу щедри комисиони при продажба в чужбина. Същите момчета бяха рекетирани да играят в определени клубни отбори, които да им прибират трансферите.

Резултатът е налице. Волейболът се срина до нивото на футбола. Едните се резилят с Мексико, другите с Гибралтар. И остават спомените от 1994 година, когато и едните, и другите биеха наред който си поискат в света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html