събота, 4 май 2024 г.

Украйна призна, че стои зад военните удари по руски бази в Крим

Ген. Валерий Залужний.
Снимка: МО на Украйна
Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужний призна, че Киев е отговорен за поредицата удари, нанесени през август срещу руски бази на анексирания Кримски полуостров. Украйна пое отговорността и за серията от взривове във военновъздушната база „Саки“. Ген. Залужний допълни, че подобен тип операции ще продължат, предадоха световните агенции.

В статия, написана заедно с депутата и първи заместник-председател на комисията по отбрана във Върховната Рада Михайло Забродски, началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужний казва, че ударите са били извършени с ракети, но не дава повече подробности. „Става дума за поредица от успешни ракетни удари срещу кримските авиобази на противника, преди всичко срещу летище „Саки“, пише в статията, публикувана от държавната информационна агенция Укринформ, предава БТА.

В началото на август това руско летище в Крим беше разтърсено от експлозии, отнели живота на един човек и ранили още петима, при което бяха унищожени боеприпаси за руската военна авиация. По-късно Украйна съобщи, че в авиобазата са били унищожени 9 самолети на противника.

Досега Украйна само намекваше за участието си в този удар в Крим. Високопоставен служител, поискал да остане анонимен, каза пред Ройтерс, че взривовете във военновъздушната база „Саки“ са дело на украински саботьори. Киев досега не беше поел официално отговорност и за друг удар – от 16 август, срещу склад с боеприпаси в Джанкой, в северната част на Крим, за който руските власти хвърлиха вината върху диверсанти.

„Задачата на украинските въоръжени сили през 2023 г. е да продължат да пренасят бойните действия към Кримския полуостров, където Русия е разположила значителни военни подразделения за своята инвазия“, обясни ген. Валерий Залужний.

„Началникът на украинския генерален щаб, който рядко говори пред медиите, призова Запада да изпрати на Украйна още оръжия с голям обсег.  Радиусът на действие на руските крилати ракети достига 2000 км, а на украинските не надвишава 100 км“, уточни ген. Залужний.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html