събота, 4 май 2024 г.

Мексико кани роднини на Че Гевара, Джулиан Асандж и Уго Чавес

Андрес Мануел Лопес Обрадор.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор днес заяви, че е поканил роднините на Джулиан Асандж, Ернесто „Че“ Гевара и Уго Чавес да присъстват на честванията по повод Деня на независимостта на страната му, който се пада следващата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мексикански президент каза, че бившите президенти на Боливия и Уругвай Ево Моралес и Хосе Мухика също са били поканени, както и роднини на Нелсън Мандела и на лидера за гражданските права в Съединените щати Мартин Лутър Кинг. По време на пресконференция Обрадор съобщи списъка с имената на гостите, но не потвърди тяхното присъствие.

Лопес Обрадор се опитва да извоюва водеща роля за Мексико в Латинска Америка, като осъжда икономическото ембарго на Съединените щати, наложено срещу комунистическото управление в Куба, и проявява солидарност към правителствата на Аржентина, Чили, Перу, Боливия и Венецуела.

Покойният аржентински революционер Ернесто Че Гевара и бившият венецуелски президент Уго Чавес, който почина през 2013 г., са емблематични фигури за левицата в Латинска Америка, припомня Ройтерс.

Мексиканският президент предложи и убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който е изправен пред възможна екстрадиция от Великобритания в Съединените щати, където е обвиняван заради публикуване на секретни документи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html