събота, 4 май 2024 г.

Ешерихия коли плъзна в питейната вода в Добрич

Водата в Добрич е негодна за питейно-битови нужди, показват микробиологичните изследвания. Остава в сила препоръката на Регионалната здравна инспекция да се използва само бутилирана вода от търговската мрежа.

След десетки сигнали за влошено качество на водата в Добрич след поройните дъждове в края на миналата седмица взетите на 3 септември проби показват отклонения от здравните изисквания. Седем от девет проби съдържат колиформи и Ешерихия коли, сочат микробиологичните изследвания, извършени от Регионалната здравна инспекция.

Издадено е предписание до ВиК Добрич с оглед привеждане качеството на водата, подавана във водопроводната мрежа на зона Добрич и зона Добрич-Запад, в съответствие със здравните изисквания. Днес здравната служба е взела нови проби за изследване. Остава препоръката за питейно-битови нужди да се използва бутилирана вода.

Ешерихията грам-отрицателна бактерия, живееща в дебелите черва на гостоприемника. Наличието й във водата е ясен признак за фекално замърсяване. Ако бактерията попадне в коремната кухина, може да предизвика перитонит. Попадайки във влагалището на жената, може да предизвика колпит. Попадането ѝ в простатата при мъжете може да предизвика остър или хроничен бактериален простатит. Лекува се с антибиотици.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html