сряда, 1 май 2024 г.

Създаден е ембрион, без да се използва генетичен материал

Учени успяха да създадат синтетичен ембрион на мишка без да използват генетичен материал, а единствено стволови клетки, съобщи БТВ, цитирайки Си Ен Ен.

Успехът на опита дава надежда на много семейства, които не могат да имат биологични деца.

Ембрионът успешно започва да формира и органи. За създаването му са нужни три вида стволови клетки – единият се превръща в тъкани, вторият – в амниотичен сак, в който расте ембрионът, а третият е плацентата, която свързва майката и бебето.

В лабораторни условия учените изолирали трите вида стволови клетки от ембриони и ги култивирали в контейнери. С времето забелязали как групите от клетки формират все по-сложни структури.

Преди преминаването към човешки ембриони, учените трябва да изчистят множество морални и етични пречки пред този процес. Заради разликата в сложността между човешкия и мишия ембрион, този процес вероятно ще бъде възможен след десетилетия.

Според лекарите информацията, която е научена, може да помогне при лечението на тъкани и органи.

В първите седмици на бременността трите вида стволови клетки комуникират помежду си химически и механично, така че ембрионът започва да се развива. Много бременности приключват в този период и то преди жените да разберат въобще, че са били бременни.

При инвитро метода ембрионът се засява след този период и до момента той не е наблюдаван толкова отблизо.

За първи път в историята на науката, учени са успели да създадат основи на мозък.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html