петък, 26 април 2024 г.

Германия оставя в готовност две от ядрените си централи

Макар, че трябваше до края на годината да спрат работа две от ядрените централи в Германия, те ще останат в готовност за пускане заради енергийната криза, съобщи Нова Тв.

Централи в Южна Германия ще останат в готовност поне до април следващата година. Те са обект на много спорове в страната. Зелените, които са част от управляващата коалиция, изградиха значителна част от политиката си, именно върху кампании за спирането на централите.

Други партии настояват, че трябва да бъдат оставени да работят. На фона на голямото общо потребление на Германия, трите работещи централи произвеждат сравнително малко ток. Но политическият аспект на въпроса измества практическите съображения.

„Решението е деликатно, защото това е високорискова технология. Тя трябваше да бъде спряна от употреба до края на 2022-ра. Но промяната е наложителна и според мен не противоречи на позициите ни като партия. Затова предложихме сегашното решение на коалиционните партньори“, заяви Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html