събота, 4 май 2024 г.

Лондон засилва военното обучение на украинци

Великобритания значително разширява програмата си за военно обучение на украинци на Острова, което ще направи годни десетки хиляди украински граждани да се сражават на фронтовата линия срещу Русия, предаде „Скай нюз“.

Бойният курс на обучение се удължава от три на пет седмици, като основната част от обучението е във Великобритания, далеч от заплахата от руски ракетни удари. Около 4700 украинци вече преминаха обучение във военни бази в Северна, Югозападна и Югоизточна Англия, откакто започна програмата през юни. Британските военни имат намерение да продължават с подкрепата, докато Украйна има нужда от нови войски, за да се справи с нахлуването на Русия.

Военни инструктори от 8 други държави, сред които Нова Зеландия, Швеция и Нидерландия, се присъединиха към британските си колеги.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че всичко това показва общата твърда решимост за подпомагане на украинската армия. „Ние трябва да направим всичко по възможностите ни, за да помогнем на украинците да защитят домовете си срещу незаконното и непровокирано руско нашествие“, изтъкна Уолъс.

Ако Лиз Тръс днес бъде избрана за нов премиер на страната, очакванията са Бен Уолъс да запази поста си министър на отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html