петък, 29 март 2024 г.

400 000 души ще гледат на живо изстрелването на новата ракета на НАСА до Луната

Туристи от цяла Америка се стичат във Флорида с надеждата да станат свидетели на невиждан досега спектакъл: изстрелването на новата ракета на НАСА до Луната, което се очаква да привлече до 400 000 души, предаде Франс прес, като цитира местните власти.

Стартът на Ес Ел Ес (SLS) за мисията „Артемис 1“ (Артемида 1) обещава да бъде грандиозен, тъй като това е най-мощната ракета, създавана някога от американската космическа агенция.

Космическият център „Кенеди“ във Флорида, откъдето ще бъде изстрелването тази вечер, е затворен за обществеността, но зрителите ще могат да видят как тя се издига в небето и да чуят рева на двигателите от близките плажове.

В понеделник, 29 август, първият опит за старт на мегаракетата, беше отменен в последния момент заради технически проблеми. Тогава местните власти очакваха между 100 000 и 200 000 посетители.

Общият брой на туристите, които действително са пътували, все още не е потвърден, но може да се „удвои“ този уикенд, казва пред Франс прес Дон Уокър, служител в окръг Бръвард. „Смятаме, че тълпата за старта ще наброява между 200 000 и 400 000 души“, сподели той.

За сравнение, първото пилотирано изстрелване на ракета на компанията “Спейс Екс” през 2020 г. привлече 220 000 души (това се случи в разгара на пандемия от КОВИД-19), припомня Франс прес. Фактът, че стартът е планиран за уикенда, който в САЩ е дълъг заради официален празник в понеделник, както и историческият му характер допринасят за прогнозираната голяма посещаемост, обясни пред Франс прес Меган Хапъл от туристически офис по крайбрежието на Флорида.

Най-голям наплив се очаква „три или четири часа“ преди излитането, планирано за 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич).

Хотелите по крайбрежието са пълни от няколко седмици, а съоръженията за паркиране в близост до местата с най-добра видимост са ограничени.

Мисия „Артемис 1“ ще се отправи на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за мегаракетата на НАСА, разработвана повече от десетилетие. Планирано е капсулата „Орион“, която ще бъде изстреляна с Ес Ел Ес, да остане около шест седмици в космоса. Тя ще се отдалечи на 64 000 километра зад естествения спътник на Земята – повече от всеки друг обитаем космически кораб до момента, отбелязва Франс прес, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html