събота, 4 май 2024 г.

Путин лично е отказал държавно погребение за Михаил Горбачов

Руският президент Владимир Путин отказа държавно погребение за Михаил Горбачов. Той няма и да присъства, отказвайки да демонстрира уважение към последния съветски лидер, предаде Ройтерс.

Михаил Горбачов ще бъде погребан в събота с публична церемония в Новодевичиевото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Той ще бъде изпратен с военен почетен караул, но погребението му няма да е държавно.

Държавната руска телевизия показа в четвъртък как Путин тържествено поставя червени рози до отворения ковчег на Горбачов в централната клинична болница в Москва, където той почина на 30 август на 91 години. Преди да докосне за кратко ръба на ковчега, Путин направи кръстен знак по православен обичай.

„За съжаление, работният график на президента няма да му позволи да направи това на 3 септември, затова той реши да го направи днес“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви, че церемонията на Горбачов ще има „елементи“ на държавно погребение и че държавата помага за организирането ѝ.

Погребението ще бъде в ярък контраст с това на Елцин, който допринесе за изместването на Горбачов настрана, когато Съветският съюз се разпадна, и избра Путин, офицер от разузнаването на КГБ, за свой наследник.

Когато 76-годишният Елцин почина на 23 април 2007 г., Путин обяви ден на национален траур и заедно със световните лидери присъства на голямо държавно погребение в московската катедрала „Христос Спасител“.

Пет години след като пое властта през 2000 г., Путин нарече разпадането на Съветския съюз „най-голямата геополитическа катастрофа на XX век“. Много носталгично настроени руснаци и до днес обвиняват Горбачов за разпадането на СССР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html