събота, 4 май 2024 г.

По-малко потребление на електроенергия и таван на цените в ЕС

Снимка: БТА

Според председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, вече е време за ограничаване на цените на руския газ по тръбопроводите за Европа.

Европа предвижда действия за намаляване на потреблението на електроенергия, както и таван на цените. Това са част от мерките, които ще бъдат обсъдени от енергийните министрите след седмица.

По време на среща на германските консерватори, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи предложението за таван на цените в Европа, срещу опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира европейския енергиен пазар.

“Твърдо вярвам, че вече е време за ограничаване на цените на руския газ по тръбопроводите за Европа”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Москва реагира незабавно.

“Както вчера недвусмислено беше заявено, страните, които се присъединят към евентуален „таван“ на цените, няма да получават руски нефт. Ние просто няма да си сътрудничим по такива непазарни принципи”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата на енергийните министри на 27-те страни членки е на 9-ти септември в Брюксел. Държавите членки на ЕС имат една седмица за обсъждане на възможни общи действия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html