петък, 29 март 2024 г.

Варшава поиска репарации от Германия заради Втората световна война

Старият град на Варшава е почти напълно унищожен през Втората световна война. СНИМКА: АРХИВ

77 години след края на Втората световна война, Полша учтиво поиска умопомрачителна сума от Германия под формата на репарации. Полското правителство обяви в четвъртък, че е направило оценка на финансовите загуби, понесени от страната по време на Втората световна война 1,3 трлн. евро и обяви, че ще “помоли Германия да договори тези репарации”, предаде АФП. За скараните с математиката – става дума за хиляди и триста милиарда евро!

“Това е значителна сума от 6,2 трилиона” злоти, каза на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, лидер на управляващата партия “Право и справедливост”, добавяйки, че процесът преди Полша да получи тези репарации ще бъде “дълъг и труден”. В тази сума “много сериозна част са обезщетенията за смъртта на повече от 5,2 милиона полски граждани”, подчерта той. Според доклада материалните загуби се оценяват на 800 милиарда злоти (170 милиарда евро).

Ярослав Качински направи тези изявления по време на конференция, посветена на представянето на доклад за загубите на Полша през Втората световна война.

Откакто дойде на власт през 2015 г., “Право и справедливост” често повдига въпроса за репарациите. Работата по този доклад започна през 2017 година, припомнят международните наблюдатели.

“Ние не само подготвихме доклад, който е отворен документ и определено ще бъде завършен, но също така взехме решение за по-нататъшни действия и това е да поискаме от Германия да договори тези репарации. И това е решение, което ще изпълним”, добави Ярослав Качински. “Германците нахлуха в Полша и ни нанесоха огромни щети. Окупацията беше невероятно престъпна, невероятно жестока и предизвика ефекти, които в много случаи продължават и до днес”, каза още вицепремиерът и председател на “Право и справедливост“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html