Начало АКЦЕНТИ Сърбия ще въвежда мерки за пестене на електроенергия, но няма да промени...

Сърбия ще въвежда мерки за пестене на електроенергия, но няма да промени политиката си към Русия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с ръководителят на кубинската мисия в страната Едуардо Родригес Парийо. След срещата Вучич коментира и някои вътрешно политически въпроси.

Той заяви, че властите работят усилено върху финансови мерки, които ще предложат за пестене на електроенергия, като добави, че само вчера Сърбия е внесла 4 гигавата електроенергия за 2,4 милиона евро.

„Работим усилено, и Министерството на минното дело и енергетиката, и всички в моя кабинет, и в кабинета на министър-председателя по мерките, които ще предложим за да имат финансов ефект, за пестене на електроенергия, за домакинствата и за компаниите“.

По повод забраната за провеждане на Прайд2022 в Белград, сръбския президент разясни:

„Готов съм да поема цялата отговорност за това, че събитието Europride няма да се състои“.

„Това, което е забранено, е забранено. Можете да провеждате срещи и консултации на закрито, но това, което сте планирали да имате, а държавата е решила, че няма да имате, няма се случи“, каза президентът Вучич, в отговор на онези, които са решили да проведат Парада, въпреки забраната.

Президентът  на Сърбия посочи днес, че в този момент изобщо не мисли за промяна на политиката на Сърбия по отношение на въвеждането на санкции срещу Русия и посочи, че ако трябваше да опише целия натиск, на който е бил подложен в това отношение през последните шест месеци, това би било равно на „Капитала“ на Маркс.

На въпрос как ще се държи страната в следващия период, предвид големия натиск за налагане на санкции на Русия, Вучич отговори, че Сърбия е направила изявление за това преди почти 190 дни въз основа на решенията на Съвета за национална сигурност.

Президентът Александър Вучич заяви днес по повод настоящата ситуация в страната по отношение на забранения парад в Белград и това, което се очаква в Косово и Метохия от 1 септември, че Сърбия се нуждае от нов, както каза той, блок от достойна и нормална Сърбия – сръбския блок, в който няма да бъде на първо място нито изтокът, нито западът, а интересът на Сърбия, който ще бъде и национален, и граждански.

Вучич посочи, че в ерата на социалните мрежи и конфликтите между великите сили „нормална Сърбия винаги страда“.