петък, 19 април 2024 г.

Топлофикация иска още време да изясни въпроса с изравнителните сметки

„Топлофикация няма интерес да начислява грешно ДДС. Столичното парно очаква становище от Министерството на финансите как да сe начислява 9% и за кой период на отоплителния сезон. Топлофикация е просто пощенска кутия на един данък, който държавата събира от нас“. Това заяви пред БТВ Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация-София.

Топлофикация е поискала становище на финансовото министерство при подготовката на изравнителните фактури и тогава им казали да начисляват 20% ДДС, защото енергията била консумирана от софиянци при такава ставка.

От дружеството поискаха няколко дни, за да се изясни казусът.

„Над 200 молби има в Топлофикация за присъединяване на нови обекти към услугите на дружеството“, добави Александров.

Той е категоричен, че за дълго време парното ще остане най-евтиният начин за отопление. Модернизацията на Топлофикация няма алтернатива.

„Няма да има прекъсване на доставките на газ за дружеството. Ако има криза с доставките Топлофикация може да работи на мазут. С мазут парното може да работи цяла зима.

Anteni. BG припомня, че на 26 този месец министърът на финансите Росица Велкова отговори на питането на омбудсмана Диана Ковачева за начисления ДДС в изравнителните сметки на „Топлофикация“.

Становището на МФ е, че за реда за облагане на доставките на топлинна енергия, фактурирани от топлофикационните дружества за отоплителен сезон 2021-2022 г. с изравнителни сметки, предвид че доставката на централно отопление е доставка с непрекъснато изпълнение по смисъла на чл. 25, ал. 4 от ЗДДС, то и определената разлика между прогнозно начислените количества и реално консумираното отопление в рамките на отчетния период е доставка с непрекъснато изпълнение, данъчното събитие спрямо датата, на която плащането е станало дължимо, е със съответно приложимата данъчна ставка.

Например, ако данъчното събитие по доставката (датата, на която плащането е станало дължимо), е възникнало до 8 юли 2022 г. включително, ще е приложима стандартната ставка от 20% за доставката, съответно ако тази дата е 9 юли 2022 г. и след тази дата, за доставката е приложима намалената ставка от 9%.

МФ коментира, че в случаите, когато съответното топлофикационно дружество е начислило за сумите, дължими по изравнителната сметка, данък върху добавената стойност, като е приложена ставка на данъка от 20%, приложение следва да намери разпоредбата на чл. 116, ал. 6 от ЗДДС, като издадените фактури бъдат анулирани и бъдат издадени нови.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html