вторник, 23 април 2024 г.

Произвеждаме инфлация, иде рецесия

Мика Зайкова, пред в. „Галерия“

Днес ние имаме рекордно висока инфлация. Това не се е случвало от времето на Жан Виденов. Още по-тревожното е, че инфлацията в Европейския съюз е почти наполовина от нашата инфлация.

Което на практика означава, че ние, с нашите действия произвеждаме инфлация.

И причината не е само в цената на енергоносителите, а в самите нас – с грешните си фискални решения, произвеждаме инфлация, и то е вярно.

По простата причина, че още по времето на 47-я парламент, започнахме да раздаваме пари на калпак, а не на когото трябва. И по този начин увеличихме паричната маса в населението, която де факто ускори потреблението и повдигна инфлацията. Това – едно на ръка.

По-обстойният поглед показва, че в момента имаме сезонно облекчение на инфлацията. Това са временни явления.

Забелязваме намаление в цените на хранителните продукти намаление на транспорта, на облеклото, на обувките.

При хранителните продукти – това е поради сезона, в който в България се раждат плодове, зеленчуци, има зърно за хляб,  слънчогледово семе за олио и т.н.

По отношение на транспорта влияят мерките, които бяха наложени – отстъпката от 25 стотинки на литър гориво. Тази мярка също се направи погрешно. Тя се прилага за всички, а не само за можещите потребители. Защото има една голяма група хора, която няма да стигне до тази мярка Това са най-бедните. Те не ходят на работа с коли, не ходят да пазаруват с коли. Тези хора са извън обсега на такава мярка за облекчаване на живота.

Бедните в България  са повече от 35 на сто от населението – и клонят към 50, което означава, че картината с разните компенсаторни мерки наистина много се замъглява.

Има и още един показател – през лятото хората дават пари за почивка и харчат за развлечение и ваканция. А не дават пари за облекло, обувки.

Ние всички ще видим рязка промяна в числата на инфлацията в края на м. август и за третото тримесечие като цяло. По простата причина, че цената на газа расте с неимоверни стойности – 60% и нагоре. И доколкото разбрах, „Буларгаз“ вече е направил оферта за ново поскъпване за месец септември цената да нарасне с още 6%. Което става абсолютно непоносимо, особено за бизнеса.

Голяма заблуда е и процентът, даден за повишение на пенсиите. По простата причина, че там са включени изкуствени добавки. Има, например, едни 60 лева от ковид-добавката. Получава се пенсия, която няма нищо общо с осигурителния модел и нищо общо с пенсионния модел.

На второ място – повишението от 10% на пенсиите дори не се опира до т. нар. швейцарско правило. Ако това правило беше приложено за увеличение на пенсиите, то увеличението трябваше да е от порядъка на 5,4%.

А увеличението на пенсиите с 10% за всички направи всъщност бедните по-бедни, а относително, „по-богатите“ пенсионери – „по-богати“!

И друго прави впечатление – домакинствата в своя  бюджет, разчитат повече на пенсиите, относителния дял на пенсиите става по-голям, защото дохода от работната заплата е само 54 на сто. Доходите изостават генерално от инфлацията.

През изминалото тримесечие доходът от работна заплата, като относителен дял в дохода на домакинствата беше 58%. Това означава, че точно там, откъдето трябва да дойдат повечето пари за пенсии, защото ние имаме разходо-покривен модел и оттам се формира основно пенсията, отчисления за пенсиите няма откъде да дойдат.

Освен че България е най-бедната страна в Европейския съюз тя е и страната с най-големите неравенства. Разликата между най-бедните и най-богатите се увеличава с всеки изминал месец.

Най-добрият показател за неравенствата е Коефициентът на Джини или Индекс на Джини. Този кофициент статистически ни показва разпределението на благата в едно общество, разликата на благосъстоянието между бедите и богатите.

Според този коефициент, ние в Европа имаме най-голямо отклонение. Нашето отклонение на 2021 година е 40 единици. За настоящата 2022 още няма публикации, но ще бъде близко до 50. Докато средното отклонение в Европа намалява – от 36 единици върви към 29.

Това отклонение показва огромни неравенства. Значи ние имаме много бедни и малко богати хора у нас. Как това нещо може да бъде преодоляно?

Това се преодолява с мерки, които взимат централните банки, тъй като ние сме вързани с Европейската централна банка. Банките вече не раздават кредити ей-така, с много ниски лихви. И спряха да правят отрицателни лихви за готовите кредити.

Хората в България, които са успели да спестят нещо, и, примерно, са направили срочни депозити, нищо не печелят, ако имат банкови влогове, защото при тях лихвите са отрицателни

А са отрицателни, защото още през 2021 година Българска народна банка препоръча на банките да не правят срочни депозити за суми под 500 хиляди лева. Такива суми спестяват или бандитите или крадците-политици, извинявам се за лошия израз, но е така. Такава сума човек от редовна заплата или редовен доход едва ли би могъл да спести. Дори и от добър и успешен бизнес.

И БНБ препоръча всички срочни влогове под тази сума да се превърнат в разплащателни сметки. Т.е. ти вече не получаваш лихви, а напротив – банката ти взима такси, за да ти съхранява парите. А ако пък банката, на базата на тази разплащателна сметка ти е издала и дебитна карта – тя допълнително ти взима такси при всяко теглене на пари от тази карта. Така че който има по ниски спестявания от 500 хиляди лева, от тях до сега можеше само да губи.

Какво може да направи една Централна банка за да започне борба с инфлацията? Това, което много бързо и ефективно направи ФЕД – Федералния резерв на Съединените щати. Още през миналата година ФЕД започна да увеличава основните лихви и главно лихвите по кредитите. За да може да спре притока на пари към населението, за да може да свие потреблението и да намали инфлацията. ФЕД наистина направи такова увеличение на лихвените проценти, постепенно – 0.25, 0.50, достигна до 1.75 и има намерение да удвои последното число. Но тази мярка вече има ефект. Инфлацията в Съединените щати от 9.2 става 8.1 – близо с процент е намалена.

Нашата Европейска централна банка се забави, и то се забави много. Чак през месец май тази година тя реши да увеличи от 0.5 пункта основните лихви. И препоръча на банките да увеличат лихвите по кредитите и по депозитите, така че те постепенно от отрицателни да станат положителни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html