четвъртък, 18 април 2024 г.

Не убивайте бившия! 20 научни факта за любовта, които ще ви накарат да се усмихнете

Снимка: istockphoto

Едва ли сте си представяли, че влюбването може да бъде полезно. То винаги е емоционално, често пъти натоварващо бюджета, отнемащо много време, но се оказа, че е и много полезно за нашето здраве.  То може да намали стреса, да ускори оздравителния процес и като цяло да удължи живота.

Събрахме няколко факта за любовта, които ще ви накарат да благодарите за това прекрасно чувство, макар и то да не води винаги до „… и заживели дълго и щастливо.“

1. Да си влюбен е опияняващо!

Това си го знаем, дори СЗО обяви любовта за болест, но преди да замечтаете как живеете в САЩ, удушавате бившата половинка и се измъквате с „временна невменяемост“, прочетете това:

Еуфорията от влюбването е подобна на това, което изпитват употребяващите наркотици. Според едно проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, и двете причиняват освобождаването на хормони на щастието като допамин, окситоцин и адреналин, което ви дава естествено високо ниво. Надява ме се да се възползвате само от естественият начин за освобождаването на тези хормони.

Снимка: miridei.com

2. Прегръщането на партньора незабавно облекчава стреса.

Проучване, проведено от психиатри от Университета на Северна Каролина, показа, че когато двойките се прегръщат, те повишават нивата си на окситоцин, хормон, отговорен за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Е добре, тук няма как да възразим. Колкото и да ни се иска да се върнем към сценария „Дело в САЩ“.

3. Щастливото сърце е здраво сърце

Любовните отношения влияят на живота ви към по-добро както емоционално, така и физически. Данни от мета-анализ на повече от 3,5 милиона души показват, че женените хора са с 12% по-малко склонни да страдат от съдови заболявания в сравнение с разведените или необвързаните хора. Само не го казвайте на хора с проблемни връзки, защото тогава вие ще имате нужда от лекар.

Снимка: istockphoto

4 Животните също са моногамни

Хората не са единственият вид, който практикува моногамни връзки. Бобри, видри, вълци, морски кончета и бухали са само част от очарователните животни, които остават с партньора си за цял живот. Може би не е удачно да изневеряваш на огладнял вълк.

5. Сърдечният ритъм на двойката е синхронизиран

Когато вие и вашият партньор се гледате в очите, се получава синхронизиране на сърдечната честота. След анализ на 32 хетеросексуални двойки, които седят един срещу друг в продължение на три минути, изследователите установиха, че сърдечните им честоти са почти еднакви. Това вероятно се дължи на силната връзка между партньорите на емоционално и физическо ниво.

6. Любовта облекчава хроничната болка

Експеримент, проведен от учени от Медицинския факултет на Станфордския университет, показа, че любовта предизвиква същия отговор в мозъка като болкоуспокояващите (без никакви потенциално вредни странични ефекти).

7. Взаимоотношенията оформят положително вашата личност.

Дори и най-песимистичните хора могат да се променят към по-добро с малко любов в живота си. Поне така твърди проучване, публикувано в Journal of Personality. След като просещават 245 млади двойки в продължение на девет месеца, изследователите установяват, че връзката индиректно прави невротичните партньори по-оптимистични и самоуверени. И всичко това благодарение на положителните емоции и преживявания, свързани с взаимоотношенията. съгласяваме се с акуратното проучване, само допълваме: защото им, кой да търпи неврозите им.

8. Любовта от разстояние всъщност укрепва връзките.

Хората може да ви кажат, че връзките на дълги разстояния няма да работят, но учените казват, че е точно обратното: връзките на дълги разстояния са не само толкова успешни, колкото и конвенционалните връзки, но и са по-ефективни за изграждане на доверие между партньорите.

Доверието и разбирателството траят докато не заживеят заедно…

9. Любовта и смехът вървят ръка за ръка

Ако искате да се почувствате по-близо до половинката си, помислете дали да не гледате заедно нов комедиен сериал.

В едно проучване изследователите стигнат до извода, че двойките, които се смеят заедно, се подкрепят повече и са по-доволни от връзката си в сравнение с тези, които не се смеят.

10. Влюбването намалява главоболието наполовина

Ако страдате от хронично главоболие и не можете да намерите нищо, което да облекчи болката, любовта може да е тайното решение, което сте чакали. Когато изследователи от Медицинския факултет на Станфордския университет дали на пациенти с хронично главоболие назален спрей с доза окситоцин („хормона на любовта“), те откриха, че след 4 часа главоболието на половината от участниците е намаляло, а други 27% са забравили за него. Ако сте забравили ще ви върнем на точка 1 от нашето проучване.

11. Хората намират любовта на най-неочаквани места.

Никога не знаеш къде ще срещнеш любовта на живота си. Проучване сред повече от 5000 пътници, проведено от финансовия конгломерат HSBC, установи, че приблизително един от 50 пътници е срещнал своята сродна душа на борда. А другите 49 са открили, че са щастливи и без нея.

Снимка: istockphoto

12. Мъжете се влюбват по-бързо от жените.

Въпреки факта, че на жените често се приписва прекомерна емоционалност, проучване, публикувано в Journal of Social Psychology, показа, че мъжете са склонни да се влюбват и да признават любовта си по-бързо.

13. Любовта спестява пари от посещения при лекар.

Когато Министерството на здравеопазването и човешките услуги анализира проучвания, които сравняват брака и здравето, те откриват едно шокиращо нещо: женените хора имат по-малко посещения при лекар и по-малко болнични престои. „Логиката зад това е, че хората са проектирани от еволюцията да живеят в тясно свързани социални групи, обяснява д-р Хари Райс. „Когато това не се случи, биологичните системи се претоварват.“ Д-р Райс явно не е женен иначе нямаше да има време за това изследване и разговори с колеги.

14. Любовта ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

Да имаш любим човек до себе си, когато си болен или наранен, осигурява повече от емоционална подкрепа. Изследователи от медицинския център на Щатския университет в Охайо нанесоха леки рани на двойки и установиха, че драскотините заздравяват два пъти по-бързо, когато партньорите са един до друг.

15. Любовта понижава кръвното налягане.

Високото кръвно налягане, наречено хипертония, е свързано с всичко – от сърдечни заболявания до инсулт. За щастие се оказва, че щастливият брак намалява кръвното налягане, така че не забравяйте да благодарите на съпруга или съпругата си, че ви поддържат здрави! Направете го бързо, преди да е излязъл с приятели за риба или на кафе в мола.

16. Любовта ви прави по-емпатични и чувствителни към емоциите  на другите.

Когато намерите някой, който ви кара да се стремите да бъдете най-добрата версия на себе си, мозъкът ви реагира по съответния начин. Според проучване, публикувано в списанието Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, социалната връзка, която възниква в любовна връзка, активира частта от мозъка, която е отговорна за безкористността и обработката на емоциите.

Снимка: istockphoto

17. Най-дългият брак в света е продължил 86 години

Следващият път, когато приятел се опита да ви каже, че истинската любов не съществува, просто му разкажете историята на Хърбърт и Селмира Фишер. Според Книгата на световните рекорди на Гинес, покойната двойка счупила рекорда за най-дълъг брак в историята през февруари 2011 г., живеейки заедно за удивителните 86 години и 290 дни. Що се отнася до тайната на техния успех, двойката веднъж казва: „Няма тайна в нашата връзка. Ние просто направихме това, което беше необходимо един за друг и нашето семейство.“

18. Червени рози – цветя на любовта

Чудили ли сте се защо виждате толкова много рози на Свети Валентин? Оказва се, защото ярките цветя са официалните фаворити на Венера, римската богиня на любовта. Трябва да се допълни, че е „любим“ цвят на биковете и според други, не толкова видни учени е цветът на агресията.

Снимка: aedvil.eu

19. Любовта и похотта са свързани с различни части на мозъка.

Не очаквайте връзката ви за една нощ да прерасне в нещо повече, поне не научно. Изследванията показват, че докато влюбването активира области от мозъка, свързани с емпатията, похотта активира други области, свързани с мотивацията и наградата.

20. Любовта ще ви помогне да живеете по-дълго.

Първо идва любовта, след това бракът и след това дългият живот. Женените хора имат 58% по-малка вероятност да умрат от тези, които не са стигнали до олтара, според друго проучване на Journal of Marriage and Family.

Данните за статията са въз основа на miridei.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html