събота, 20 април 2024 г.

Чудна билка ни пази от стреса и забавя стареенето

Морският зърнастец или облепиха е познат още и като ракитник, сибирски ананас или морски зърнастеце.  Тази билка е позната от векове в Азия със своите терапевтични качества.

За медицински цели се използват листата, цветовете и плодовете на растението. Прилага се при лечение на артрит, стомашно-чревни язви, както и при подагра, кожни обриви. Чаят от облепиха се използва като източник на витамини и антиоксиданти, аминокиселини за повишаване на кръвното налягане и намаляване на холестерола.

С какво е полезен морският зърнастец 

Плодовете на растението съдържат почти всички известни витамини – А, В, D, К. Освен това съдържат много аскорбинова киселина, така че чаят от тях е много полезен при настинки. Кашата от морски зърнастец се яде при болки в гърлото и рани в устата, а също така може да се нанесе върху рани по кожата.

Рибофлавинът и тиаминът в морския зърнастец забавят процеса на стареене на кожата и тялото. Също така, тези микроелементи намаляват нивата на стрес , облекчават нервното напрежение и ви помагат да заспите, така че чаят от морски зърнастец е добре да се пие вечер.

Ползите от морския зърнастец за жените са очевидни: подобрява производството на женски хормони, намалява риска от ендометриоза и полипи в матката. Морският зърнастец е много полезен по време на бременност и по време на менопаузата, тъй като съдържа редица витамини.

Морският зърнастец е много полезен за сърцето : танините в неговия състав спират кървенето, а витамин К подобрява съсирването на кръвта. Антиоксидантите в състава му правят кръвоносните съдове по-здрави и гъвкави. Пациентите с хипертония се съветват да ядат редовно от това растение, тъй като понижава кръвното налягане в дългосрочен план.

Ползите от морския зърнастец са много големи, а плодовете имат малко противопоказания. Не е препоръчително да се приема при заболявания като панкреатит, холецистит, хепатит и уролитиаза.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html