Начало АКЦЕНТИ Кошлуков остава шеф на БНТ

Кошлуков остава шеф на БНТ

Сн. интернет

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при трите гласувания днес, като с това Емил Кошлуков ще остане начело на телевизията като временно изпълняващ поста.
Нито един от осемте кандидатите не успя да събере необходимия минимум от три гласа сред членовете в СЕМ.
По правило членовете на Съвета имат право на три гласувания, а ако след това няма избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. По закон действащият генерален директор остава на поста до обявяването на нова процедура и изборът на нов титуляр на поста.
Към момента БНТ се управлява от Емил Кошлуков, като неговият официален мандат е до 10 юли. Той беше сред кандидатите за нов генерален директор на БНТ, но събра зад себе си само един глас и на трите тура.
При първото гласуване Ирина Велкова, Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков получиха по един глас.
При втория вот Ирина Велкова отново получи един глас; Емил Кошлуков – 1 глас; Венелин Петков- 2 гласа; Сашо Диков – 2 гласа.
На последното трето заседание Сашо Диков получи два гласа, Емил Кошлуков – 1, а Венелин Петков – 2 гласа.
По време на вота ясно пролича разделението между членовете на СЕМ назначени от президента Румен Радев (председателят на СЕМ Соня Момчилова и бившият репортер на bTV Габриела Наплатанова) и тези от квотата на Народното събрание (журналистът Пролет Велкова и юристът Симона Велева – издигнати съответно от „Демократична България“ и от „Продължаваме промяната“), като първите гласуваха в подкрепа на Сашо Диков, докато вторите – за Венелин Петков.
Най-старият член на съвета – Галина Георгиева, която е в него от 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, подкрепи и на трите гласувания действащият генерален директор на телевизията – Емил Кошлуков.
Интересна беше ситуацията с вота на Наплатанова, която гласува първо с „въздържал се“, въпреки че призна, че най-много е харесала идеите и предложенията на Венелин Петков за БНТ. Мотивите ѝ да не подкрепи Петков бяха, че не иска да бъде обвинена в пристрастност към бившия си шеф в bTV.
Източник: webcafe.bg